x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldovenii cu vize Schengen nu mai au nevoie de viza noastră

Moldovenii cu vize Schengen nu mai au nevoie de viza noastră

de Vitalie Calugareanu    |    11 Iul 2008   •   00:00

PROGRESE - Procedura de tranzitare a României de către fraţii de peste Prut a fost simplificată
Începând de astăzi, cetăţenii moldoveni cu vize Schengen în paşapoarte sau cu permise de şedere în ţările UE nu mai au nevoie de vize româneşti pentru a tranzita teritoriul României.



PROGRESE - Procedura de tranzitare a României de către fraţii de peste Prut a fost simplificată
Începând de astăzi, cetăţenii moldoveni cu vize Schengen în paşapoarte sau cu permise de şedere în ţările UE nu mai au nevoie de vize româneşti pentru a tranzita teritoriul României.

Autorităţile de pe cele două maluri ale Prutului speră ca, odată cu intrarea în vigoare a acestei reglementări, cozile de la poarta Consulatului românesc din Chişinău să scadă.

Impactul se va face cu siguranţă resimţit, avînd în vedere faptul că aproape jumătate din cei care se înghesuie la poarta Consulatului României din Chişinău vor să ajungă în alte ţări ale UE decît România. Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat însă că, deocamdată, nu a primit o confirmare oficială de la partea română privind aplicarea noii reglementări.

Pe de altă parte, şeful Secţiei consulare a României la Chişinău, Ionuţ Dicu, a explicat în ce constă noua modalitate de trecere a frontierei: "Posesorii de vize valabile Schengen de scurtă şedere, lungă şedere sau al unui permis de şedere în statele Schengen pot tranzita România, asta însemnînd maximum 5 zile, fără a obţine o viză în acest sens, dar îndeplinind condiţiile legale de intrare în România: justificarea scopului şi condiţiilor şederii în România pe perioada menţionată".

Aceste reguli vor fi valabile şi pentru moldovenii care deţin o viză sau un permis de şedere în Bulgaria, Cipru, Elveţia sau Lichtenstein, ţări care nu fac parte din spaţiul Schengen.

DESCONGESTIONARE.
Odată cu începerea perioadei estivale, numărul solicitanţilor moldoveni de vize româneşti a crescut brusc. Deşi a primit un sediu mai mare, care i-a permis să dubleze numărul vizelor eliberate zilnic, Consulatul României din Chişinău nu reuşeşte să facă faţă solicitărilor. De multe ori, ca să nu piardă rîndul, solicitanţii de viză sunt nevoiţi să doarmă pe iarbă în faţa Consulatului nopţi la rând.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat miercuri despre disponibilitatea Chişinăului de a deschide un consulat al României la Cahul în schimbul deschiderii unei instituţii similare a Republicii Moldova la Iaşi. Potrivit unui comunicat de presă, această chestiune a fost examinată în cadrul recentei întrevederi a preşedintelui Voronin cu şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu. Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, a declarat că, ulterior, ar putea fi deschise alte două consulate, unul la Bălţi şi cel moldovenesc, la Constanţa.

Nu este, însă, pentru prima dată când Chişinăul face promisiuni României. În 2007, în timpul vizitei preşedintelui Băsescu în Republica Moldova, liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, a declarat că acceptă deschiderea celor două consulate. Ulterior, însă, s-a răzgândit.

×
Subiecte în articol: externe chisinau româniei