x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldovenii prefera Rusia

Moldovenii prefera Rusia

de Anca Alexe    |    29 Aug 2005   •   00:00
Moldovenii prefera Rusia

Aproximativ 600.000 de basarabeni muncesc in strainatate, iar alti 690.000 intentioneaza sa plece in viitorul apropiat. Primul studiu cu privire la migratie si la transferurile de bani facute de catre basarabenii care muncesc in strainatate a fost dat publicitatii de catre agentia QBC cu sprijinul Organizatiei Internationale pentru Migratie si al FMI. Rezultatele sunt de-a dreptul socante, informeaza Deutsche Welle. Potrivit sondajului, in Romania lucreaza doar 1,9% din totalul de emigranti din Republica Moldova. Cei mai multi pleaca la lucru in Rusia, 58,2%, in Italia, 19% si in Portugalia, 5%.

Mai mult de jumatate din ei muncesc ilegal. Principalele motive care ii determina pe basarabeni sa plece in continuare la munca in strainatate sunt somajul, salariile mici si preturile in crestere. Numai in anul 2004, moldovenii care muncesc in afara tarii au transferat acasa peste 700 milioane de dolari, ceea ce constituie 30% din Produsul Intern Brut al tarii.

EXODUL. Fenomenul de migrare a capatat amploare dupa criza regionala din 1998. Multi moldoveni nu au avut atunci alta solutie decat lucrul la negru peste hotare. Cel mai mare salt a fost inregistrat in anii 1991 si 1992, cand la putere au revenit comunistii prorusi iar vorbitorii de limba romana au fost inlaturati din administratia publica. Tot atunci a crescut brusc numarul moldovenilor solicitanti de azil politic in strainatate. Conform datelor neoficiale de care dispune Ministerul Justitiei de la Chisinau, incepand din 1991, peste 3.000 de moldoveni solicita, anual, azil in statele membre ale UE. Daca fenomenul va lua amploare Basarabia va ramane fara jumatate din populatia apta de munca. Autoritatile au reactionat calm la rezultatele acestui studiu incercand sa-i diminueze importanta. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora