x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Momente magice cu Michael Jackson

Momente magice cu Michael Jackson

de Alexandru Nastase    |    28 Iun 2012   •   16:50
Momente magice cu Michael Jackson

In impresionanta sa cariera artistica, Michael Jackson a oferit lumii splendide momente de magie. Recorduri doborate, audiente de neatins, premii peste premii, efecte speciale nemaintalnite, prezenta scenica unica. La implinirea a trei ani de la trecerea in nefiinta a megastarului va prezentam mai jos, in ordine cronologica, toate momentele in care Michael a stralucit.

In 1969, impreuna cu fratii sai, reuniti sub numele de scena The Jackson Five, Michael are parte de unul dintre cele mai fulminante debuturi din istoria muzicala. In acelasi an, fratii, manageriati de tatal lor Joseph Jackson, semnasera un contract cu Mecca muzicii negre, legendara casa de discuri si promovare artistica Tamla Motown, ravnita de toti artistii de culoare de peste ocean. Primele 3 cantece lansate, I Want You Back, ABC si I'll Be There devin unul dupa altul No. 1 in Topul Billboard Hot 100 (cel mai prestigios clasament saptamanal de 100 de melodii al cantecelor lansate in Statele Unite si Canada – cea mai mare piata muzicala din lume). Urmatoarele piese lansate, intre care The Love You Save, ajung pe locul 2, melodiile dand nastere unui fenomen de adulatie pentru grup din partea tinerilor americani, indiferent de varsta sau culoare. Doar Beatles-ii si Elvis Presley mai avusesera parte de inceputuri de cariera la fel de incununate de succes. In 1970, cei cinci fratii Jackson, 'condusi' de Michael sunt invitati la cele mai importante emisiuni de televiziune din Statele Unite si sustin concerte in cele mai mari sari de spectacole din tara. Datorita succesului si popularitatii de care se bucura, in 1971 sunt invitati sa cante imnul national in deschiderea SuperBowl-ului, meciul de fotbal american care decide castigatoarea sezonului, cel mai popular eveniment sportiv din America de Nord, ridicat la rangul de spectacol. Este perioada in care Michael Jackson inregistreaza, impreuna cu grupul sau solo, mai multe cantece R'n'B, soul sau chiar gospel, interpretate de-a lungul vremii de toti marii artisti de culoare: Papa Was A Rollin' Stone, My Girl, Ain't No Mountain, Never Can Say Goodbye sau Who's Loving You? Toata lumea este impresionata de calitatile vocale si de om de spectacol ale copilului de nici 14 ani. Unul dupa altul, starurile muzicii negre, de la Smokey Robinson la The Temptations si pana la marele James Brown recunosc ca Michael are momente in care ii eclipseaza pe toti prin interpretarea sa. Secretul? Viitorul superstar avea, inca de la acea varsta, o capacitate pe care foarte putini artisti o au, aceea de a transmite sentimente prin intermediul pieselor sale. Publicul se ataseaza definitiv de el si, in 1972, prima piesa solo lansata pe piata de Michael Jackson fara fratii sai, intitulata 'Ben', devine si ea No. 1 in Billboard Hot 100.

Munca asidua pentru un nou inceput
In 1976, dupa sapte ani de contract cu Motown, The Jackson Five semneaza un cu CBS Records. Mutarea, socanta la prima vedere, ii va salva practic cariera lui Michael Jackson care, dupa imensul succes initial la Motown, nu mai avusese nici o piesa de Top 50 in Hot 100. La CBS, preluata ulterior de Sony Music (cea mai mare casa de discuri din lume), Michael va cunoaste cele mai mari succese avute vreodata de un artist din showbusiness, vanzarile si popularitatea sa depasind toate limitele.

Sunt anii in care tanarul Michael devine constient de valoarea sa artistica si isi da seama ca poate mai mult decat ce realizase pana atunci. Incepe deci sa scrie singur piese, se implica intens in procesul de orchestrare si producere a liniei melodice, lucreaza ore in sir la coregrafii si repeta obsesiv pasii de dansi, intelege foarte bine ce are de facut si munceste asiduu pentru a se perfectiona si pentru a obtine rezultatele dorite. Grupul The Jacksons (rebotezat asa la CBS, numele The Jackson Five a ramas in proprietatea casei Motown) renaste si incepe sa cunoasca din nou succesul, atat discografic, cat si scenic.

In 1977, in timpul filmarilor la pelicula muzicala The Wizz (bazata pe povestea Vrajitorului din Oz, de L. Frank Baum), Michael Jackson (interpretul Sperietoarei de ciori) il cunoaste pe producatorul muzical Quincy Jones. Acesta va reusi in decursul urmatorilor 10 ani sa slefuisca imensul talent al lui Jackson si sa il transforme pe tanarul artist in cel mai mare star al tuturor timpurilor. Pana in 1989, cei
doi vor lansa impreuna trei albume, toate ajunse No. 1 peste tot in lume, iar cele mai multe dintre piesele lucrate de ei vor deveni pietre de hotar in lumea muzicii contemporane. O dovedeste succesul de care se bucura si astazi, unele la peste 30 de ani de la lansare.

Primul disc de maturitate
In 1979, dupa 10 ani de cariera discografica, Michael Jackson lanseaza primul sau album de maturitate. Intitulat Off The Wall, discul ajunge No. 1 in Billboard 200, clasamentul saptamanal Billboard al albumelor. Michael revine, dupa 7 ani, pe locul 1 in Hot 100 si primeste primele premii cu adevarat prestigioase: American Music Award si Grammy. In aparitiile scenice, incepe sa contureze primii pasi de dans care ii vor defini cariera si stilul in urmatoarele decenii, si lanseaza pentru prima data pantalonii si pantofii negri asortati cu ciorapi albi, ce vor deveni marca inregistrata Michael Jackson. Desi au fost critici care au vorbit de lipsa de stil in acest caz, este de fapt vorba doar de un efect vizual, pe cat de simplu pe atat de ingenios, menit sa atraga atentia asupra miscarilor de dans ale lui Jackson. Contrastul dintre negrul pantalonilor si albul ciorapilor va face, in urmatorii ani, mai vizibile, mai usor de urmarit, aceste miscari, atat in videoclipuri, cat mai ales pe scena, in fata a zeci de mii, uneori peste 100,000 de spectatori. Este un efect care il facea usor de urmarit chiar si din cele mai indepartate locuri ale arenei sau stadionului.

Dupa succesul solo, Michael inregistreaza un altul, impreuna cu fratii sai: albumul si turneul Triumph. Primul extras pe single de pe acest disc, piesa Can You Feel It, este primul videoclip de impact din cariera lui Michael Jackson. Cele trei clipuri de pe Off The Wall (Don't Stop Till You Get Enough, Rock With You si She's Out Of My Life sunt banale, poate doar in Don't Stop... fiind utilizat un efect video inedit, dar in nici un caz revolutionar). Dar in Can You Feel It, realizat dupa o idee a lui Michael, se folosesc din plin tot felul de idei debordand de imaginatie si de efecte speciale importante pentru nivelul anilor '70. Incepand cu acest moment, Michael Jackson isi da seama de importanta videoclipului atat in promovarea si succesul comercial al unui cantec sau album, cat si de puterea creativa pentru care acesta o are. Practic, spunea Michael intr-un interviu din anii '80, este un nou mod de a face arta si depinde de tine cum il utilizezi. Te poti filma intr-un studio cu un microfon in mana sau poti crea o poveste in jurul cantecului si realiza o mica bijuterie artistica, durabila, care sa impresioneze o generatie.

Thriller, un thriller
Este ceea ce Michael Jackson (in varsta de 24 de ani in 1982) a reusit cu albumul sau Thriller. Desi contine doar noua piese, discul este de trei decenii incoace cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor. Ascultat si astazi pare un album recent, sunetul este proaspat si impactul este fabulos. Motivat de succesul lui Off The Wall, care realizase vanzari de invidiat, Michael i-a spus lui Quincy ca urmatorul album va trebui sa fie si mai bun, cel mai bun din lume! Luat oarecum peste picior de producator, dar incurajat de directorii de la CBS, tanarul star va lucra sarguincios la Thriller, scriind si rescriind piese, refuzand piese de la alti compozitori si cerandu-le acestora cantece si mai bune, cerand inginerilor si tehnicienilor de studio o calitate superioara a sunetului pe album, inventand coregrafii si pasi de dans (in aceasta perioada pregateste Moonwalk-ul), gandind strategii de promovare. Toate aceste detalii vor face din Thriller ceea ce este asta, o piatra de hotar a muzicii contemporane. Albumul nu mai are nevoie de laude, e suficient sa fie ascultat.

Primul videoclip al albumului este pentru piesa Billie Jean. Cu totul inovator, filmul de 4 minute urmareste poveste unui personaj straniu, interpretat de Michael, care se plimba noaptea pe strazile unui oras. Clipul devine o moda, iar pustii si adolescentii din toata lumea incep sa imite pasii de dans realizati de Michael in videoclip. Urmatorul video, Beat It, este si mai popular. Inspirat din West Side Story, introduce publicului jacheta rosie din piele cu fermoare si alte accesorii si cateva miscari de dans cu adevarat legendare. Devine clar ca Michael Jackson nu este un artist oarecare.

Michael continua sa-si suprinda fanii. In 1983, in paralel cu promovarea lui Thriller, participa la un spectacol organizat pentru a sarbatori 25 de ani de la infiintarea casei de discuri Motown. Intitulat Motown 25: Yesterday, Today and Forever, show-ul va ramane in istorie pentru ca atunci a realizat Michael Jackson primul Moonwalk. Aparut pe scena impreuna cu fratii sai, purtand o jacheta neagra plina de strasuri si paiete si o manusa in mana stanga, plina de perle, Michael interpreteaza alaturi de acestia o pleiada de cantece din perioada The Jackson Five. Momentul este savurat de public, dar, o data sfarsit si aplauzele incheiate, Michael pare ca ramane inca un moment pe scena unde aproape toate luminile s-au stins, pentru a mai multumi o data. Spune ca, intr-adevar, au fost momente frumoase si cantece bune, pe care le apreciaza si care inca ii plac, dar ca, in egala masura, ii plac si noile cantece. In acel moment, intr-o mare de lumina, tanarul artist prezinta lumii pentru prima data coregrafia pe care astazi noi toti o identificam cu Billie Jean. O palarie neagra se asorteaza, in deschiderea piesei, cu celelalte accesorii vestimentare, iar Michael ridica sala in picioare prin reprezentatia pe care o da. Monstrii sacri ai industriei divertismentului, artisti de legenda si producatori de succes se ridica toti in picioare pentru a-l incorona pe noul rege. N-avea nici 25 de ani.

In acelasi an, Michael Jackson semneaza un contract de publicitate cu firma Pepsi. Starul va ramane imaginea celebrei bauturi racoritoare pentru inca un deceniu, managerii Pepsi reziliind contractul in 1993, in timpul primelor acuzatii de pedofilie. In 2012, colaborarea a fost refacuta, iar Pepsi va lansa pe piata 1 milion de doze cu silueta lui Michael imbracat in costumul din videoclipul Smooth Criminal si executand unul dintre cei mai cunoscuti pasi de dans ai melodiei.

Revenind la perioada Thriller, anul 1984 este plin de noi succese colosale. Michael primeste premii peste premii si este asaltat de fani. Din acest moment si pana la sfarsitul vietii sale, in iunie 2009, va fi sufocat de fani oriunde va merge, indiferent de tara sau de ocazia pentru care va fi prezent. In fata hotelurilor unde va fi cazat, pe traseul pe care masina sa il va urma, la locul desfasurarii evenimentelor la care va participa se vor gasi mereu mii de persoane. Este diferenta intre el si celelalte vedete de talie internationala. In 1984 primeste din nou American Music Awards si Grammy. De data aceasta, nenumarate. In acelasi an, piesa Say, Say, Say un duet cu Paul McCartney lansat pe albumul acestuia Pipes of Peace devine si ea No. 1 in Billboard. Dar momentul cel mai important survine in momentul in care lanseaza la MTV videoclipul de 13 minute al piesei Thriller. Dupa fabulosul succes inregistrat in 1982 si 1983 de album, promovat prin doua videoclipuri, directorii de la CBS considerau ca ceea ce s-a obtinut este destul si nu mai doreau sa investeasca in Thriller. Michael, insa, isi da seama ca albumul are inca resurse si decide sa investeasca proprii lui bani intr-un al treilea videoclip, la piesa care da titlul albumului. Acest video se va clasa, din acel moment si pana acum, pe primul loc in toate topurile celor mai bune videoclipuri. Intre toate distinctiile primite de-a lungul timpului, o voi mentiona pe ultima: Thriller este singurul videoclip considerat bun national al Statelor Unite, parte a patrimoniului american!

Tot in 1984, dar in vara, Michael porneste din nou la drum intr-un turneu intitulat Victory, impreuna cu fratii sai. Este un succes important din cariera sa, iar fanii asteapta acum de la administratorii averii lui Michael Jackson editarea pe DVD si BluRay a macar unuia dintre concertele din turneul Victory. Inainte de fiecare concert isi planifica vizite la spitale, orfelinate, face donatii pentru oamenii aflati in dificultate, le duce medicamente si alte produse de care au nevoie. Isi va intensifica eforturile in anii '90, cand fiecare turneu mondial va fi mai mult un turneu al spitalelor in incercarea de a ajuta oamenii. Este o latura imensa din personalitatea lui Michael Jackson, pe care cei de la tabloide au ascuns-o mereu. Revenind la cariera sa, la sfarsitul lui 1984, dupa doar doua albume de maturitate, Michael Jackson devenise Regele Popului.

Parca pentru a-i celebra noua statura de legenda, este invitat la Casa Alba de presedintele Ronald Reagan si de Prima Doamna Nancy Reagan. Sub egita presedintelui se lansase cu un an inainte o campanie la nivel national impotriva condusului in stare de ebrietate. Michael isi daduse acordul ca melodia care ilustra reclama televizata a acestei campanii sa fie Beat It. Presedintele Reagan ii multumeste public pentru participarea la proiect, il complimenteaza pentru reusitele carierei si il da exemplu tinerilor americani, spunandu-le ca este extrem de emotionat sa se afle in prezenta lui Michael si a fanilor acestuia. Apoi, impreuna cu Prima Doamna, ii ofera un tur al Casei Albe.

We Are The World
Ajuns cel mai important nume din industrie, Michael Jackson incepe prietenii si relatii de colaborare cu diverse alte staruri. Toata lumea vrea sa fie alaturi de el, sa lucreze cu el, sa il insoteasca, sa il viziteze, sa il intervieveze. Michael utilizeaza prilejul in 1985 pentru a chema 40 de vedete din lumea spectacolului sa cante alaturi de el si de Lionel Richie un cantec de caritate intitulat We Are The World. Scris de cei doi si produs de Quincy Jones, cantecul este raspunsul american la eforturile europene ale lui Bob Geldoff de strangere de fonduri pentru ajutorarea persoanelor din mai multe tari africane, care traiau intr-o saracie lucie. Cantecul este un succes mondial. Pana la lansarea din 1997 a lui Candle In The Wind al lui Elton John, We Are The World a fost cel mai bine vandut single din lume. Michael, Lionel si Quincy primesc premiul Grammy pentru Cantecul Anului in 1986. La ceremonie, multumeste ultimul si le spune invitatilor: 'Cand plecati in seara asta de aici, dupa petrecere, ganditi-va la copiii care nu au ce manca!'

Tot in 1985, Michael Jackson reuseste o lovitura financiara care ii va securiza averea pana la moarte: cumpararea unui catalog muzical cu 1 milion de piese, intre care toate materialele discografice ale Beatles-ilor. Desi numele continute in acest catalog cuprind si alti artisti extrem de importanti, el va ramane in istorie drept 'Catalogul Beatles'. De-a lungul anilor, tot felul de oameni de afaceri, producatori sau promoteri, directori de case de discuri si impresari vor incerca sa-l momeasca pe Michael sa vanda catalogul sau macar sa garanteze cu el diverse investitii financiare sau imprumuturi. Michael va tine cu dintii de catalogul sau, iar acesta se afla si astazi in proprietatea celor care ii administreaza averea si numele pana in clipa cand toti cei trei copii ai sai vor deveni majori.

1986 se remarca printr-un film stiintifico-fantastic pentru copii, cu Michael in rolul principal, care va rula in parcurile tematice Disney din Los Angeles si Orlando. Putini artisti au fost invitati de-a lungul anilor de Disney sa realizeze astfel de proiecte.

Who's Bad?
Bad – primul album dupa Thriller, se lanseaza oficial in august 1987 si devine imediat un succes. Cinci piese de pe album, I Just Can't Stop Loving You, Bad, The Way You Make Me Feel, Dirty Diana si Man In The Mirror devin No. 1 in Billboard Hot 100, reusita ramasa neegalata pana in 2011, cand Katy Perry a reusit in sfarsit o clasare la fel de buna. Videoclipurile, extraordinar de bine lucrate, sunt un succes grandios. Albumul este promovat printr-un turneu mondial-gigant (doi ani), primul turneu solo din cariera lui Michael, si care ii va aduce acestuia un profit de 134 de milioane de dolari, ramanand pana astazi cel mai de succes turneu al unui artist, record neegalat. O realizare deosebita este seria de 7 concerte consecutive desfasurate in vara lui 1988 la Londra pe stadionul Wembley, moment inclus in topul 10 al evenimentelor de legenda care au avut loc pe celebra arena londoneza. Unul dintre concertele de la Londra va fi lansat in aceasta vara pe DVD impreuna cu o editie aniversara Bad 25 a albumului. Bad va ramane aproape un deceniu al doilea cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor. Tot in 1987, Michael lanseaza o carte autobiografica si un film cu si despre el, ambele purtand titlul Moonwalker. Din cauza controverselor tot mai mari care il inconjurau pe Michael, filmul nu este lansat in cinematografe, ci direct pe casete video si reuseste sa fie cel mai bine vandut VHS al deceniului.

La sfarsitul deceniului 9, Michael Jackson primeste premiul de Artistul decadei, iar in 1990 este invitat din nou la Casa Alba, de data aceasta de presedintele George Bush, pentru a fi felicitat. Michael primeste premii in toata lumea, inaugureaza proiecte, da mana cu presedinti, prim-ministri, fete regale, este o personalitate cunoscuta si recunoscuta. In ciuda campaniilor tot mai agresive duse de presa impotriva lui, este suficienta o singura miscare pentru ca o armata de fani sa il urmeze, o singura iesire publica pentru a crea isterie, o singura aparitie televizata pentru audiente rasunatoare. Totul ii merge din plin.

Concertul special de la Bucuresti
In 1991, Michael Jackson lanseaza un nou album, mult-asteptatul Dangerous. Discul este realizat cu o alta echipa de producatori, tineri recomandati de Quicy Jones, dar fara participarea acestuia. Pentru prima data in cariera, un disc Michael Jackson dureaza mai mult de o ora, si este nevoie de un dublu vinil (da, in 1991, inca se mai cumparau discuri de vinil). Dangerous ii consolideaza statul si 'coroana', primul single Black Or White fiind cel mai de succes de la Billie Jean si Beat It. Pur si simplu, toata planeta il fredoneaza, intr-atat este de bun. Videoclipurile albumului urmeaza linia lansata in timpului lui Bad: vedete importante joaca diverse roluri. Macaulay Culkin, George Wendt (din Cheers), Naomi Campbell, Iman, Eddie Murphy, Magic Johnson, Slash si Michael Jordan accepta sa apara in clipurile lui Michael. Top-model-ul Tyra Banks are o aparitie in Black Or White. Lucrurile merg excelent, Pepsi ii prelungeste intelegerea si accepta sa ii finanteze o fundatie caritabila intitulata Heal The World. In toamna lui 1992 incepe un nou turneu mondial desfasurat cu casa inchisa. In 1993 da un recital in pauza de la SuperBowl, reusind prin logistica si organizare un nou moment legendar: imensul stadion RoseBowl din Pasadena (in suburbiile orasului Lon Angeles) devine un imens desen animat, fete de copii de toate rasele fiind desenate de spectatori pe parcursul melodiei Heal The World. Este invitatul special al Galei MTV – 10 ani si canta 2 piese alaturi de Slash. Turneul mondial beneficiaza de o aparitie televizata speciala: concertul de la Bucuresti (1 octombrie 1992) este inregistrat si difuzat de HBO, fiind considerat pana astazi unul dintre cele mai bune sustinute vreodata de Michael Jackson. La inceputul lui 1993 accepta sa stea de vorba cu Oprah Winfrey, primul interviu adevarat dupa multi ani, intr-o emisiune transmisa direct in toata lumea. In Statele Unite, va obtine a patra audienta din istoria televiziunii. Tot in 1993, primeste premiul Grammy Legend, special creat pentru el, pentru a-i sarbatori incredibila cariera. Premiul ii este inmanat de sora sa Janet, iar Michael face o gluma spunand ca presa o sa aiba o problema dupa aceasta festivitate din moment ce de ani de zile se scria ca Janet nu exista, fiind doar Michael in travesti...

In 1994, dupa incetarea acuzatiilor de pedofilie, Michael se insoara cu Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis si a Priscillei Beaulieu. La gala premiilor MTV, cei doi deschid spectacolul salutand multimea, apoi se saruta in direct. Reactia salii este una de extaz, spectacorii apreciind momentul. Ulterior, de-a lungul anilor, tot felul de emisiuni tabloid au batjocorit momentul, mintind ca spectatorii ar fi fost dezgustati. Inregistrarea se poate gasi pe internet, reactia salii este de aprobare, in nici un caz de dezgust. Dupa moartea lui Michael, Lisa i-a acordat lui Oprah un interviu in care a dezvaluit foarte multe despre relatia lor. A spus ca nu si-a dat seama cat de mult l-a iubit si nici cat de mult a iubit-o el, a spus ca isi reproseaza ca nu i-a dat macar un telefon in ultimii ani ai lui, daca nu pentru o iesire in oras, macar pentru o convorbire lunga in care sa planga unul pe umarul celuilalt. Din aceasta relatie a ramas pentru public un videoclip frumos, la piesa You Are Not Alone.

No. 1 in Hot 100
Revenind la cariera lui Michael, in iunie 1995 lanseaza un dublu album, intitulat HIStory: Past, Present and Future, Book I. 15 piese noi noute, acompaniate de alte 15 imense succese din cariera. Este un nou record de vanzari, o noua frenezie. Fanii arata ca l-au crezut pe el cazul acuzatiilor de pedofilie si ii sunt in continuare alaturi. Asta face ca primul single Scream sa intre direct pe locul 5 in Hot 100 si sa ajunga ulterior pe locul 1. Fiind clasamentul vanzarilor, este foarte greu pentru o piesa sa ajunga atat de cunoscuta intr-o saptamana incat sa le surclaseze pe celelalte si sa devina din prima numarul 1. Inainte de Scream, cea mai inalta pozitie din Hot 100 pe care intrase o piesa se inregistrase in 1969, cu Let It Be, a Beatles-ilor. Noul record, realizat de Scream, nu ii este insa suficient lui Michael, iar acesta reuseste imposibilul in septembrie 1995: You Are Not Alone intra direct pe prima pozitie in Hot 100, fiind prima piesa din istorie care reuseste aceasta performanta. O si merita, balada fiind una dintre cele mai frumoase piese scrise vreodata, cu totul respectul pentru baladele rock.

Turneul mondial HIStory debuteaza in 1996 cu o serie de concerte in Europa si este un nou succes impresionant. Fanii se bat pur si simplu pentru un bilet. Show-urile continua pana in 1998, Michael sarbatorindu-si chiar si ziua de nastere (39 de ani impliniti la 29 august 1997) pe scena, in timpul concertului de la Copenhaga. Continua sa primeasca premii ca nimeni altul, toata lumea recunoscandu-i meritele artistice. Albumul contine melodii senzationale precum Earth Song, Childhood, 2Bad, HIStory sau Smile si Little Susie. In 1997 este lansat un album de remixuri continand variante dense ale multora din melodiile de pe HIStory si cinci melodii noi, dintre care doua (Blood On The Dance Floor si Ghosts) devin hituri internationale. Albumul este si astazi cel mai bine vandut album de remixuri.

Tot in 1997, impreuna cu fratii sai este introdus in Rock'n'Roll Hall of Fame, o galerie a monstrilor sacri ai muzicii. Cei sase frati care au facut parte de-a lungul timpului din formatia familiei sustin discursuri emotionante si le multumesc parintilor si mentorilor pentru ceea ce au ajuns. 'Le multumesc parintilor nostri, Joseph si Katherine, ca nu ne-au lasat pe strada sa ne batem cu baietii din suburbii, ca nu ne-au lasat sa ne atingem de droguri, ca ne-au dus la biserica si ne-au invatat ce este bun si drept in viata, ca au fost alaturi de noi. Pentru ca voi ati fost atunci acolo, noi suntem acum aici,' a spus Michael.

In 1999 Michael organizeaza doua concerte caritabile, unul la Seul si altul la München, cu participarea a peste 70 de staruri internationale. Evenimentul este un nou succes marca Michael Jackson.

Artistul Mileniului
In 2000 primeste din partea galei World Music Awards (o ceremonie europeana care acorda distinctii artistilor cu cele mai importante vanzari) premiul Artistul Mileniului. Multumeste in stilu-i timid si ii 'avertizeaza' pe fani ca n-au vazut inca nici macar jumatate. Tot in 2000 este introdus in Rock'nRoll Hall of Fame, de data aceasta ca artist solo. Apare la festivitate cu piciorul in ghips, si anunta cu nu va putea executa Moonwalk pentru ca si-a rupt piciorul la ferma sa Neverland in timp ce dansa. Tine un discurs impresionant, demn de un Rege al Muzicii Pop.

In septembrie 2001, sustine doua concerte aniversare la Madison Square Garden din New York, pentru a sarbatori 30 de ani de cariera solo. 100 de artisti, cei mai importanti ai zilei, participa la sarbatoare. Pentru prima data de la turneul Victory, incheiat in 1984, urca pe scena alaturi de fratii sai si interpreteaza vechile hituri. Canta live, iar vocea sa este fermecatoare. Are de exemplu un duet cu Britney Spears la piesa The Way You Make Me Feel, iar diferenta de experienta si de clasa se vede. Concluzia acestor doua show-uri este pe buzele multora: iata de ce este Michael Jackson cine este si de ce rezista de atatia ani la cel mai inalt nivel – pentru ca talentul sau este unic.

Noul album Invincible, inconjurat de tot felul de controverse si amanat multa vreme, este in sfarsit lansat in Noiembrie 2001. Intra direct pe locul 1 in Billboard 200, este numarul 1 peste tot in lume si pana la Craciun atinge doua milioane de unitati vandute in Statele Unite. Impresionantul videoclip You Rock My World beneficiaza de participarea lui Marlon Brando si a lui Chris Tucker.

In 2003, chiar in zilele in care se formulau noile acuzatii de pedofilie si se emitea un mandat de arestare pe numele sau, Michael Jackson lansa pe piata albumul greatest hits Number Ones, devenit ulterior numarul 1 peste tot in lume. In ciuda acuzatiilor, s-au vandut 16 milioane de còpii ale albumului, in toata lumea.

Pe 15 iunie 2005 iese liber pe usa tribunalului din Santa Maria unde fusese judecat pentru abuz sexual impotriva unui minor si alte fapte conexe. 10 capete de acuzare au fost spulberate de avocatii lui Michael care au demonstrat fara tagada ca alegatiile erau bazate pe niste minciuni absolut stupide. Procurorul Tom Sneddon, desi foarte arogant la conferintele de presa de dinaintea inceperii procesului, a primit ceea ce poate ar fi trebuit sa primeasca inca din 1993: verdict nevinovat – Michael Jackson nu este pedofil!

In 2008 Michael Jackson revine pe piata muzicala internationala cu un album aniversar Thriller 25, marcand astfel trecerea a 25 de ani de la lansarea lui Thriller, cel mai important album din cariera sa. Beneficiind de cele noua piese originale si de cateva remixuri realizate de cativa dintre cei mai importanti producatori ai zilei, intre care Kanye West si Will.I.Am, si de participarea unor vedete ca Akon si Fergie, albumul se vinde in 3 milioane de unitati, un record neasteptat nici macar de Michael.

50 de concerte vandute in 2 ore
Adevarata lovitura apare insa in martie 2009. Michael Jackson anunta la Londra 10 concerte, reunite intr-un turneu denumit This Is It, cu incepere in iulie la moderna arena londoneza O2. Cererea de bilete este ametitoare, iar organizatorii, compania AEG Live anunta 30 de spectacole pentru ca, ulterior, numarul final sa fie stabilit la 50 de show-uri, din iulie 2009 pana in februarie 2010. La procesul intentat doctorului Conrad Murray (gasit vinovat in 2011 pentru neglijenta in tratarea lui Michael si omucidere), Randy Phillips a declarat sub juramant ca primele contacte cu Michael se stabilisera in 2007, dar ca atunci MJ nu era pregatit pentru o revenire. Legaturile s-au reluat un an si jumatate mai tarziu, la finele lui 2008, Michael fiind de acord initial sa sustina un maxim de 31 de concerte si cerand in mod expres sa aiba cu 10 spectacole mai mult decat Prince (care avusese 21 de show-uri la Londra). Ulterior, vazand imensa cerere de bilete, Michael a fost de acord sa sustina inca 19 concerte, pentru un total de 50 de reprezentatii. Biletele pentru cele 10 show-uri initiale s-au vandut in 15 minute, iar pentru cele 40 de concerte suplimentare in alte doua ore. A fost cea mai rapida vanzare a unui turneu din toata istoria. Irepetabila dupa parerea specialistilor. Cine ar mai putea realiza asa ceva? Cei cu experienta se chinuie sa-si vanda actualele productii (vezi eforturile facute de Madonna in ultimul turneu, artista – o legenda a industrie – ajungand sa se dezbrace pentru putina atentie), iar dintre cei noi poate doar Perry, Bieber si Gaga sa aiba o oarecare forta, desi totul va depinde de felul cum isi vor gestiona carierele. Din pacate, Michael Jackson nu a mai fost prezent pentru a si realiza spectacolele. S-a stins din viata cu 8 zile inainte de plecarea spre Londra si cu mai putin de doua saptamanai inainte de primul concert.

Cariera postuma
Cariera postuma a lui Michael Jackson a debutat fulminant. Filmul-documentar This Is It, care contine imagini originale ale repetitiilor pentru show-urile de la Londra a devenit cel mai de succes documentar din istorie. Lansat initial in cinematografe pentru 2 saptamani, perioada s-a extins la cateva luni si milioane de oameni din toata lumea au putut sa-l vada. Un succes a fost si lansarea lui pe DVD si BluRay. A fost excelent pentru imaginea lui Michael, spectatorii au putut sa vada cat de 'in control' era Michael in ceea ce priveste spectacolele sale, cum controla totul, cat de perfectionist era si cum stia ce si cat trebuie sa ofere intr-un concert. Un DVD intitulat Michael Jackson's Vision, continand toate videoclipurile artistului, a fost lansat in 2010 si salutat de public, la fel ca si albumul cu 10 piese noi Michael, lansat in acelasi an. Marea lovitura a fost data anul trecut cu spectacolul dedicat lui Michael de Cirque du Soleil, prestigioasa trupa canadiana de dansatori. Dupa un mega-turneu american anul acesta, din toamna se pregateste Europa. Proiectul a fost sustinut si prin lansarea unui dublu CD care contine muzica folosita in spectacole, piese ale lui Michael mixate intr-o maniera inedita. Anul acesta in vara fratii lui Michael au plecat intr-un turneu nord-american, primul in 30 de ani, interpretand si piese ale lui Michael. Tot in aceasta vara se va lansa si Bad 25, pentru celebrarea a un sfert de secol de la realizarea celebrului album din 1987. Primul single, I Just Can't Stop Loving You s-a lansat deja in Statele Unite si contine si o piesa nemaiauzita pana acum Don't Be Messin'.

Cea mai importanta mostenire lasata de Michael Jackson nu se leaga de cariera sa, ci de viata sa privata. Cei trei copii, Prince, Paris si Blanket, arata ce fel de om era cu adevarat tatal lor. Copiii sunt trei bijuterii: inteligenti, bine-crescuti, educati, silitori la scoala, simpatici si cu picioarele de pamant, amintesc de Michael, omul din viata reala, nu megastarul care innebunea sutele de mii de fani in timpul unui concert. Paris a avut deja un rol intr-un film. Prince a declarat in repetate randuri ca si-ar dori o cariera in showbusiness, dar ca producator. Blanket, timid ca si Michael, a spus ca se mai gandeste. Cei trei au participat la numeroase festivitati si emisiuni TV, fiind foarte apreciati de public. Un om mort prematur la 50 de ani continua sa traiasca in sufletul zecilor de milioane de fani si in trupurile celor trei copii pe care i-a crescut.

×