x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monarhia în declin. Proteste în Spania după exilul regelui emerit Juan Carlos

Monarhia în declin. Proteste în Spania după exilul regelui emerit Juan Carlos

10 Aug 2020   •   13:08
Monarhia în declin. Proteste în Spania după exilul regelui emerit Juan Carlos
Sursa foto: Victor Stroe

Proteste au avut loc, ieri, în mai multe orașe din Spania pentru abolirea monarhiei, pe fondul scandalului de corupție în care este implicat fostul rege Juan Carlon, transmite Reuters. Acesta și-a anunțat, săptămâna trecută, plecarea în exil. 

Juan Carlos a abdicat în 2014, în favoarea fiului său, Felipe al VI-lea.

Un sondaj realizat de SigmaDos, publicat în ziarul conservator El Mundo, arată că 63,3% dintre persoanele chestionate consideră că ideea fostului monrah de a fugi din țară este proastă și numai 27,2% sunt de acord cu această decizie. 

80,3% dintre spanioli cred că regele emerit ar fi trebuit să facă față procedurilor judiciare, iar 12,4% spun că el nu trebuie să dea explicații.

Cu toate astea, 69,2% dintre participanții la studiu sunt de părere că Juan Carlos a jucat un rol important în tranziția țării de la dictatura lui Franco, la democrație, în 1975. 

Curtea Supremă a Spaniei a demarat, în iunie, o anchetă privind implicarea acestuia într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elveţian La Tribune de Geneve a relatat că el ar fi primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit. Și Elveţia a deschis o anchetă.

Cu toate astea, fostul monarh nu este investigat în mod oficial şi a refuzat să comenteze acuzaţiile.

Avocatul său a declarat că acesta se pune la dispoziția procurorului general, în pofida faptului că a părăsit țara. 

Ziarul pro-monarhist ABC a relatat că Juan Carlos a călătorit cu avionul privat din Spania către Emiratele Arabe Unite. Alte surse media au dat ca destinație Republica Dominicană sau Portugalia, însă autoritățile din aceste țări au infirmat.

Site-ul de ştiri Niusdiario.es a postat o fotografie care îl arată pe acesta într-un aeroport din Abu Dhabi.

×
Subiecte în articol: Spania monarhie proteste juan carlos