x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moneda euro are 2.500 de ani. Cine sunt precursorii monedei unice

Moneda euro are 2.500 de ani. Cine sunt precursorii monedei unice

de Sînziana Stancu    |    22 Noi 2011   •   21:00
Moneda euro are 2.500 de ani. Cine sunt precursorii monedei unice

Sa uitam de zbuciumul pietelor de ca­pital, de burse, de indicii financi­ari si de toate amanuntele financiare, eco­nomice si tehnice atat de complicate despre moneda unica europeana ce trece acum prin vremuri grele! Britanica Mary Beard – scriitoare, jurnalista, profesor universitar si critic literar – a explorat si explica pe intelesul tuturor originile monedei euro, de la legenda pana la istoria banilor ce leaga astazi mai multe tari de pe batranul continent intr-o zona comuna.

'Eurostory' incepe prin anul 600 i.Hr., in Lidia (vestul Turciei de astazi – n.r.). Sub regele grec Croesus, care a trait aproximativ intre anii 595-547 i.Hr. si cucerise acest teritoriu s-a batut prima moneda. Nu a fost facuta in mod special pentru negot sau economia Lidiei, ci mai degraba din dorinta ca regele si anturajul lui sa se faleasca, sa-si 'masoare' mai bine bogatia si puterea. De altfel, Croesus a ramas in legenda prin bogatia lui, expresia 'bogat precum Croesus' fiind des folosita si larg raspandita dupa moartea sa. Croesus ordonase de la bun inceput sa se imprime pe fiecare moneda, ca simbol, un leu, pentru ca acest animal puternic, supranumit de altfel 'regele tuturor animalelor', sugera felul in care voia sa fie perceput el si teritoriul pe care il cucerise.

Mai tarziu, in secolul al V-lea i.Hr., cand Atena era o democratie in plin avant (prima din lume, dupa cum se lauda grecii de astazi), avea moneda proprie, cucerise nu­me­roa­se teritorii si controla mai multe state de la Mediterana, facea primii pasi catre o uniune monetara. In anul 440 i.Hr., sub amenintari cu pierderea cetateniei si chiar pedeapsa cu moartea, Atena obliga toate aceste statele din imperiul sau sa renunte la insemnele nationale de pe monedele proprii si sa adopte simbolul de pe moneda ateniana – bufnita cu ochii larg deschisi de pe moneda de 4 drahme. Aceasta pasare era simbolul intelepciunii si al vicleniei, dar si al zeitei protectoare a orasului cu acelasi nume, Atena, capitala Greciei de astazi. A fost impusa si schimbarea unitatilor de masura – lungime si greutate – folosite in statele cu­ce­rite, pentru a fi identice cu cele ale 'stapanului' grec, iar pentru orice moneda straina ce se schimba la Atena, vistieria statului prospera prin comisioanele grase pe care le percepea, exact asa cum fac astazi bancile si casele de schimb valutar.

Toate acestea au servit ca model de inspiratie pentru crearea monedei euro, afirma Beard, facand com­pa­ra­tii intre moneda din Lidia si 'urmasa' de astazi a acesteia, moneda euro, 'nascuta' in 2002.

Cu bancnotele a fost mai simplu, pentru ca s-a decis sa fie toate identice, indiferent de tara care le adopta, optandu-se pentru un design cu imagini generice ale arhitectuii europene. Cu monedele insa... a fost o adevarata lupta intre tarile care urmau sa le adopte. Fiecare dintre aceste tari s-a despartit fara prea mare entuziasm de moneda sa nationala, care de­ve­ni­se aproape o carte de identitate si ar fi vrut sa isi imprime simbolurile na­ti­o­nal chiar pe fata monedei euro. Pa­na la urma s-a decis ca fata mone­dei euro, pe care este trecuta valoarea acesteia (1 euro, 2 euro, precum si subdiviziunile), sa fie imprimata obligatoriu cu un desen ce reprezinta harta Europei, iar pe spatele mone­dei, fiecare tara sa isi imprime simbolul national dorit. Totusi, monar­hii­lor din 'Euroland' li s-a sugerat sa imprime pe moneda chipul su­ve­ra­nilor lor, iar Vaticanului, fireste, chipul Papei.

In rest, fiecare alta tara a beneficiat de libera alegere a em­blemelor sau sloganurilor na­tionale. De pilda, Franta a ales sa imprime pe unele monede 'Libertate, Egalita­te, Fraternitate', in timp ce pe altele a imprimat chipul Mariannei, mascota feminina a Republicii franceze, avand insa o privire ce pare mai de­graba furioasa. Austria a optat pentru Mozart pe unele monede, Italia pentru Coliseum, dar cea care a lasat mult loc pentru imaginatie a fost Grecia. Subdiviziunile cele mai mici au im­primate corabii. Cele de 10, 20 si 50 de eurocenti onoreaza fiecare in parte cate un erou in lupta impotriva turcilor. Monedele de 1 si 2 euro insa ajung in Antichitate. Cea de 2 euro este cea mai incitanta: in centrul ei este imprimat un taur ce porta pe spate o tanara. Aparent, desenul poate fi interpretat ca fiind o 'productie' sponsorizata de ecologisti, sim­bolizand legatura omului cu natura, afirma Beard.

In mitologie, e o sce­na de viol, infatisandu-l pe Zeus ra­pind-o pe printesa Europa din ora­sul ei natal, Tyre, din Liban. Legenda spune ca Zeus se indragostise de Europa si ca sa ajunga la ea, s-a prefacut intr-un taur, a coborat pe plaja unde era ea cu prietenele, s-a ghemuit apoi la picioarele ei, i-a lins mainile si a incurajat-o sa-i im­po­do­beas­ca coarnele cu flori si sa-l in­calece si asa a rapit-o. Cu toate ca prin­te­sa Europa provine din Liban, le­genda mai sugereaza ca dupa nu­mele ei s-a dat numele continentului Europa. Alegand acest simbol, 'eu­ro­grecii' pe care criza i-a adus in pragul falimentului ar fi in stare sa spuna intr-o zi ca fara Grecia nu ar fi existat Europa.

×
Subiecte în articol: externe istorie moneda euro