x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova avertizează Chişinăul contra încercărilor de a evacua forţa rusă de menţinere a păcii din Transnistria

Moscova avertizează Chişinăul contra încercărilor de a evacua forţa rusă de menţinere a păcii din Transnistria

de Agerpres    |    04 Aug 2014   •   22:43
Moscova avertizează Chişinăul contra încercărilor de a evacua forţa rusă de menţinere a păcii din Transnistria

Moscova consideră tentativele autorităţilor Republicii Moldova de a se amesteca în activitatea misiunii ruse de menţinere a păcii din autoproclamata republică Transnistria "un gest neprietenos" ce ar putea escalada tensiunile în regiune, a declarat luni Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenţia RIA Novosti, în ediţia engleză online.

Ministerul a adăugat, într-un comunicat, că Chişinăul a reluat recent o campanie de propagandă cu scopul de a forţa retragerea contingentului rus din regiune şi schimba statutul actual trilateral al misiunii de menţinere a păcii, ce operează în regiune sub mandat internaţional.

"Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercări de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria, ce operează sub auspiciile Comisiei Unificate de Control, vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase ce au rolul de a submina bazele operaţiunii de menţinere a păcii", avertizează comunicatul MAE de la Moscova.

În 1990, republica separatistă Transnistria, cu o populaţie predominant rusă şi ucraineană, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova, o acţiune ce a condus la ostilităţi armate în 1992. Republica Moldova a încercat să rezolve conflictul cu folosirea forţei militare, dar a pierdut total controlul şi influenţa asupra regiunii, aminteşte RIA Novosti.

După încheierea violenţei, preşedinţii Rusiei şi Republicii Moldova, în prezenţa reprezentanţilor din Transnistria, au semnat un acord privind Principiile Reglementării Paşnice a Conflictului Armat din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

Acordul a deschis calea pentru crearea unei forţe tripartite de menţinere a păcii. În prezent 402 militari ruşi, 492 transnistreni şi 355 din Republica Moldova, precum şi 10 observatori militari ucraineni menţin pacea în zona de conflict.

×
Subiecte în articol: Moscova republica moldova Transnistria