x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova critică poziția Occidentului cu privire la criza din Venezuela

Moscova critică poziția Occidentului cu privire la criza din Venezuela

24 Ian 2019   •   09:51
Moscova critică poziția Occidentului cu privire la criza din Venezuela

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a criticat joi poziţia ţărilor occidentale cu privire la criza din Venezuela, apreciind că aceasta demonstrează "atitudinea lor faţă de dreptul internaţional", în timp ce SUA şi aliaţii lor în regiune l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, informează France Presse. 

"Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Venezuela arată clar atitudinea comunităţii internaţionale progresiste faţă de dreptul internaţional, suveranitatea şi neamestecul în problemele interne ale unei ţări în care ea încearcă să-i schimbe puterea", a declarat Maria Zaharova pe pagina sa de Facebook. 

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus este în Algeria, unde ministrul rus de externe Serghei Lavrov începe o vizită de stat de mai multe zile în regiune. 

SUA şi aliaţii lor în regiune, începând cu Brazilia şi Columbia, au recunoscut legitimitatea preşedintelui Parlamentului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri "preşedinte" interimar al ţării. 

Uniunea Europeană a invitat la rândul său să fie ascultată "vocea" poporului Venezuelei şi a cerut organizarea unor alegeri "libere", fără a urma SUA în acest stadiu. 

Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri "preşedinte" interimar în faţa a zeci de mii de susţinători care manifestau la Caracas pentru a protesta împotriva celui de-al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, contestat de opoziţie şi nerecunoscut de SUA, UE şi o mare parte din comunitatea internaţională. 

Opozanţii şi susţinătorii lui Maduro au ieşit masiv în stradă în toată ţara, într-un climat de înaltă tensiune. Treisprezece persoane şi-au pierdut viaţa de marţi în confruntări care au precedat manifestaţiile, potrivit unei organizaţii neguvernamentale de apărare a drepturilor omului. 

Toate opţiunile sunt pe masă privind Venezuela, a declarat miercuri seara preşedintele american Donald Trump, la câteva minute după ce l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar, potrivit dpa. 

Întrebat dacă ar putea trimite soldaţi americani în Venezuela, Donald Trump a răspuns:"Nu avem nimic prevăzut, dar toate opţiunile sunt pe masă". 

Juan Guaido a depus jurământul miercuri la Caracas în faţa unei mulţimi de manifestanţi şi s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării. Brazilia, Peru, Columbia şi Canada l-au recunoscut de asemenea pe Juan Guaido ca preşedinte interimar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: criza venezuela Moscova