x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova încearcă să pună la punct Parisul pentru înarmarea rebelilor libieni

Moscova încearcă să pună la punct Parisul pentru înarmarea rebelilor libieni

30 Iun 2011   •   18:09

Rusia condamna Franta pentru decizia de a-i inarma, la inceputul lui iunie, pe rebelii libieni, informeaza BBC, care-l citeaza pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul a declarat astazi ca parasutarea, de catre avioanele franceze, a unor arme destinate triburilor berbere din sud-vestul Libiei reprezinta "o incalcare grava' a rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate al ONU, privind un embargou al armelor. Critici asemanatoare au fost aduse si din partea Uniunii Africane, ai caror lideri au declarat ca aceasta masura a Frantei risca sa transforme Libia intr-o noua Somalie.

Moscova, care s-a abtinut de la votul din martie, din Consiliul de Securitate al ONU, privind lansarea unei misiuni internationale pentru a-i proteja pe civilii libieni, a cerut Parisului informatii legate de decizia francezilor de a parasuta arme pentru rebeli, care, de altfel, au primit si circa o suta de milioane de dolari in cadrul unui fond special de sustinere.
Un purtator de cuvant al Armatei franceze a justificat astazi decizia tarii sale de a-i inarma pe rebeli: "Se pare ca in unele zone, securitatea populatiei nu este satisfacatoare'. Oficialul francez, Thierry Burkhard, a spus ca aceste ajutoare au constat in munitie si "arme usoare'. Miercuri, Statul Major al Armatei franceze a confirmat o informatie publicata de cotidianul Le Figaro, potrivit careia Parisul a recurs la acest gest in incercarea de a le oferi rebelilor un avans.

×