x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova, închisă. Rușii, controlați cu camere-spion

Moscova, închisă. Rușii, controlați cu camere-spion

de Şerban Mihăilă    |    31 Mar 2020   •   09:22
Moscova, închisă. Rușii, controlați cu camere-spion

După ce bilanțul alarmant anunțat la sfârșitul săptămânii trecute a arătat că peste 1.000 dintre cele 1.534 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în capitala Rusiei, Moscova a fost închisă, ieri, de către primarul său, unul dintre colaboratorii apropiați ai președintelui Vladimir Putin. Pentru impunerea respectării măsurilor stricte de carantină, moscoviții sunt supravegheați de un vast sistem de camere cu recunoaștere facială.

 

Și capitala Rusiei a intrat, începând de ieri, în carantină, după modelul mai multor metropole europene. Bilanțul alarmant al victimelor din cel mai mare oraș al Rusiei l-a determinat pe primarul Serghei Sobianin, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai liderului de la Kremlin, să treacă la măsuri dure contra pandemiei. Impunerea acestor măsuri coincide cu începerea unei „săptămâni nelucrătoare” plătite, care fusese decretată de președintele Putin cu câteva zile înainte. Adoptarea măsurilor dure a fost decisă, după ce, profitând de vremea frumoasă, moscoviții au împânzit în week-end străzile și parcurile, ignorând recomandările primarului, care le ceruse să evite locurile publice și deplasările irelevante. „E clar că nu toată lumea ne-a auzit”, a afirmat Sobianin, anunțând, duminică, adoptare măsurilor stricte de carantină. El a mai avertizat că autoritățile vor efectua un control sever asupra cetățenilor, pentru a asigura respectarea noilor reguli. Modul în care se aplică măsurile de izolare va fi monitorizat strict cu ajutorul unui vast sistem de camere cu recunoaștere facială, implementat la insistențele primarului, și care stârnise un amplu val de proteste în rândul societății civile, încă dinaintea izbucnirii crizei provocate de noul coronavirus. Serghei Sobianin ceruse de mai mult timp instalarea unui număr de 200.000 de astfel de camere în capitală, în pofida protestelor opoziției, care susține că o astfel de măsură ar avea drept obiectiv reprimarea mișcărilor anti-Putin de la Moscova. Luni, străzile capitalei erau pustii, relatează AFP, după ce toate magazinele considerate „neesențiale”, inclusiv restaurantele și cafenelele, au fost închise. Moscoviții nu mai au voie să-și părăsească locuințele decât pentru a cumpăra alimente și medicamente sau pentru a se deplasa la slujbele considerate „esențiale” de către autorități. Ei mai au voie să-și scoată din casă gunoiul și să-și plimbe cățeii pe o rază de 100 de metri de locuințele lor.

Scepticism față de datele oficiale

Măsurile se aplică tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă. Potrivit unui anunț făcut duminică de cabinetul de criză al primăriei capitalei ruse, 85% dintre bolnavii de COVID-19 diagnosticaţi în Moscova au mai puţin de 65 de ani. Din cele 1.014 cazuri diagnosticate în capitală, 46% sunt pacienţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 64 de ani, 33,5% au vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, 15% sunt persoane peste 65 de ani şi 5,5% sunt persoane sub 18 ani. Autoritățile raportaseră, duminică, 1.534 de cazuri de infectare cu COVID-19 și nouă morți. Ieri, numărul persoanelor contaminate depășea 1.900. Conform AFP, o serie de medici ruși susțin, însă, că acest bilanț nu corespunde realității, din cauza „modului neuniform” în care a decurs testarea până acum. Rusia a suspendat și zborurile internaționale și a închis granițele.

 

„Cer guvernatorilor regiunilor Rusiei să ia notă de măsura adoptată de Moscova şi să studieze aplicarea ei în teritoriile lor”.

Mihail Mişustin, premierul Rusiei

×