x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova: Protestele pentru alegeri parlamentare libere continuă. Manifestațiile interzise de autorități

Moscova: Protestele pentru alegeri parlamentare libere continuă. Manifestațiile interzise de autorități

17 Aug 2019   •   22:30
Moscova: Protestele pentru alegeri parlamentare libere continuă. Manifestațiile interzise de autorități

Câteva zeci de opozanți ai regimului au protestat la Moscova, în pofida faptului că autoritățile au interzis evenimentul, acesta desfăşurându-se în aceeaşi zi cu un miting autorizat al comuniştilor, care a atras câteva mii de participanţi. Manifestațiile au izbucnit la mijlocul lunii iulie, după respingerea pentru vicii de formă, a înregistrării unui număr de 60 de candidaţi independenţi la alegerile parlamentare. Forumul legislativ este compus în prezent din fideli ai primarului pro-Kremlin, Serghei Sobianin.

Manifestaţiile au fost reprimate brutal de poliţie, care a procedat la circa 3.000 de arestări. Liderii mişcării, printre care principalul opozant al Kremlinului, bloggerul Aleksei Navalnîi, au fost încarceraţi.
După ce nu au primit autorizaţie din partea primăriei pentru o adunare pe bulevardul Saharov, simpatizanţi ai liberalilor au decis să protesteze pe cont propriu, în faţa mai multor monumente din Moscova. Această tehnică este folosită adesea de protestatarii ruşi fără a obţine autorizaţie, situaţie în care legea le impune să păstreze o distanţă de 50 de metri între ei.

În paralel, o adunare autorizată a comuniştilor care a avut loc pe bulevardul Saharov a strâns puţin peste 4.000 de persoane, conform ONG-ului White Counter, specializat în numărarea manifestanţilor.

Sâmbăta trecută, în al patrulea weekend de proteste, peste 50.000 de persoane s-au reunit pe aceeaşi arteră, într-o adunare autorizată la apelul opoziţiei liberale.

Alegerile pentru parlamentul de la Moscova, care vor avea loc simultan cu alte scrutine regionale şi locale, se anunţă dificile pentru candidaţii puterii, în contextul unor puternice nemulţumiri sociale şi a stagnării economiei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Moscova proteste alegeri