x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova - Putin recunoaste "OPEC-ul gazului"

Moscova - Putin recunoaste "OPEC-ul gazului"

de George Daniel Ripa    |    02 Feb 2007   •   00:00
Moscova - Putin recunoaste "OPEC-ul gazului"

Presedintele rus si-a tinut ieri discursul anual catre natiune, abordand un ton care il plaseaza intr-o traditie autoritara a Kremlinului, jucand rolul de "tatuc" al natiunii.

"Crearea unei organizatii a gazului dupa modelul OPEC este o idee interesanta, la care ne vom gandi foarte serios", a admis ieri presedintele Vladimir Putin in discursul anual televizat catre natiune. Declaratia presedintelui vine intr-un moment in care oficialii rusi se dadeau peste cap pentru a-si convinge partenerii energetici europeni ca ideea nu este decat o "poveste de presa". Ultimul oficial rus de rang inalt care a negat existenta unui plan de creare a unei organizatii a gazului dupa modelul OPEC a fost chiar ministrul Industriei si Energiei, teoretic unul dintre oamenii cei mai informati in acest domeniu. "Nu vedem nici un motiv pentru care am organiza un cartel al gazului", se arata intr-o declaratie de presa comuna semnata de Viktor Kristenko si omologul sau algerian, cu ocazia unei vizite a oficialului rus la Alger, in luna ianuarie a acestui an. Din explicatiile lui Putin reiese insa foarte clar ca negocierile in directia crearii unei astfel de organizatii dureaza de mai multa vreme. "Suntem in negocieri cu specialistii iranieni si cu alte state care extrag si exporta hidrocarburi pe piata mondiala in cantitati mari, in special gaz", a punctat presedintele rus.

INCREDERE. Vladimir Putin a respins si ieri posibilitatea ca Rusia sa semneze Charta Energetica Europeana, document prin care europenii incearca sa isi asigure securitatea energetica. "Ne cunoastem de atat timp, nu avem nevoie de documente, avem o relatie bazata pe incredere", a declarat presedintele rus in urma cu cateva zile. Putin a respins si ieri criticile organizatiilor internationale care acuza numeroasele asasinate comandate ce vizeaza in general jurnalisti. "Vom face tot posibilul pentru a-i apara pe jurnalisti", a spus Putin. Cu toate acestea, presedintele considera ca oligarhii rusi care s-au refugiat in strainatate de teama persecutiilor "afecteaza imaginea Rusiei in lume". Putin s-a ratoit si la sistemul defensiv antiracheta american, stabilit in Polonia si in Republica Ceha. "Raspunsul nostru va fi asimetric, dar foarte eficicient", s-a laudat Putin.

POPORUL SUVERAN
Putin a declarat ca nu se va implica in alegerea viitorului presedinte, la prezidentialele din martie 2008, si ca va lasa poporul sa decida. "Nu va exista nici un succesor, vor exista candidati la functia de presedinte", a spus presedintele. "Imi rezerv totusi dreptul de a sustine unul dintre candidati", a punctat Putin. Analistii se tem ca viitorul presedinte va fi unul dintre oamenii lui Putin si ca tot el va continua sa conduca Rusia din umbra, chiar si dupa expirarea mandatului.

×
Subiecte în articol: externe