x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova recunoaște: Militari ruşi, ucişi în provincia siriană Idlib

Moscova recunoaște: Militari ruşi, ucişi în provincia siriană Idlib

06 Feb 2020   •   20:30
Moscova recunoaște: Militari ruşi, ucişi în provincia siriană Idlib

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a informat joi că "specialişti militari" ruşi şi turci au fost ucişi de combatanţi care au lansat mai mult de 1.000 de atacuri în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie, în provincia siriană Idlib, transmite Reuters.

"S-a înregistrat recent o amplificare a tensiunilor şi o escaladare a violenţelor în Idlib", se spune în comunicatul Ministerului rus de Externe, publicat pe site-ul său.

Rusia îşi continuă coordonarea strânsă cu Turcia şi Iran cu privire la Siria, se adaugă în comunicat.

La rândul său, Kremlinul a declarat joi că militanţi din "zona de responsabilitate" a Turciei în provincia siriană Idlib şi-au continuat atacurile asupra forţelor guvernamentale siriene şi a infrastructurii militare ruse.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto), deocamdată nu există planuri concrete pentru o întrevedere între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în scopul reducerii tensiunilor în Idlib, însă o astfel de întâlnire ar putea fi organizată rapid dacă va fi necesar.

Lupte de o violenţă neobişnuită între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad au avut loc recent în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), soldându-se cu peste 20 de morţi. În noaptea de duminică spre luni, tiruri de artilerie ale regimului s-au soldat cu opt morţi de partea turcă. Ankara a răspuns bombardând poziţii siriene şi omorând cel puţin 13 persoane.

Turcia, care susţine unele grupări insurgente siriene, a semnat cu Rusia mai multe acorduri menite să pună capăt confruntărilor armate în provincia Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în nord-vestul Siriei. În pofida acestor acorduri, regimul sirian, cu susţinerea aviaţiei ruse, şi-a întărit în ultimele săptămâni ofensiva asupra acestei provincii ce se învecinează cu Turcia, mergând în timpul avansării sale până la încercuirea unor posturi de observaţie turce.

Potrivit ONU, luptele din nord-vestul Siriei s-au soldat în ultimele două luni cu o jumătate de milion de strămutaţi, care s-au îndreptat majoritatea spre frontiera turcă. Această situaţie îngrijorează Turcia, unde mai mult de 3,6 milioane de sirieni şi-au găsit refugiul începând din 2011.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: soldaţi ruşi ucişi în Siria