x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova se sufoca din cauza gunoaielor!

Moscova se sufoca din cauza gunoaielor!

15 Mai 2018   •   11:01
Moscova se sufoca din cauza gunoaielor!

Moscova nu mai poate respira: cu mirosurile lor insuportabile si emisile toxice, gropile de gunoi au devenit un cosmar pentru locuitorii de la periferia capitalei ruse. Iar incinerarea, solutie sustinuta de autoritati, este departe de a-i multumi pe toti.

 

Anual, Rusia produce in jur de 70 milioane tone de deseuri. O triere selectiva exista doar in vreo 100 de orase ale tarii, marea majoritate a gunoaielor fiind de decenii aruncate in locuri special amenajate, dar tot mai poluante. "In Rusia pare sa se adevereasca profetia fizicianului Niels Bohr, potrivit caruia umanitatea se va sufoca de atatea gunoaie", a comentat ironic un responsabil al organizatiei Greenpeace-Russia, Aleksei Kiseliov.

Potrivit Greenpeace, in cursul ultimului deceniu, volumul de deseuri a crecut in Rusia cu 30%. Numai 2% sunt incinerate si 7% reciclate, restul formand adevarati munti in gropile de gunoi. In imprejurimile Moscovei 24 de astfel de cumulari de mizerie au fost inchise in decurs de cinci ani. Alte 15 continua insa sa emane mirosuri groaznice. "Cele mai mutle au fost create in anii 1950, fara o tehnologie de tratare a gazelor si apelor reziduale" generate de muntii de gunoaie, recunoste municipalitatea.

In urma cu un an, problema a devenit subiect de dezbatere publica, dupa ce locuitorii unui oras aflat sase kilometri vest de Moscova si care se sufoca de mirosurile insuportabile, au cerut presedintelui Vladimir Putin sa faca ceva. De atunci, actiunile de nemultumire si protest s-au mutiplicat, uneori capatand forme de o violenta iesita din comun pentru o Rusie unde orice astfel de manifestari sunt imediat inabusire de fortele de ordine.

La sfarsitul lunii martie, 15 copii au avut nevoie de ingrijiri medicale la Volokolamsk, in nord-vestul Moscovei, dupa ce au fost intoxicati cu gaze emanate de groapa de gunoi din apropiere. Mii de oameni au iesit atunci in strada cerand inchiderea unitatii. In acest conext, Rusia a cerut Olandei sa-i furnizeze un sistem de neutralizare a gazelor toxice, tehnologia autohtona fiind evident depasita.

In fata acestei situatii, guvernul a promis sa contruiasca cinci uzine de incinerare a deseurilor: patru in regiunea Moscoei si una la Kazan, pe Volga. Primele doua ar urma sa intra in functiune in 2021. Dar nu toti rusii saluta planul autoritatilor. "Vrem uzine de reciclare, nu de ardere", s-a revoltat Marina Melnikova, din Naro-Fominsk. Femeia se teme ca fumul emanat va fi si mai daunator, chiar cancerigen.

M. Chipelov, directorul proiectului, a incercat sa calmeze spiritele, asigurand ca "este vorba de tehnologii dintre cele mai sofisticate", dezvoltate de grupul eHitachi Zosen Inova, care a construit deja 500 de astfel de "cuptoare" in diferite tari, adica un sfert din totalitatea acestor uzine existente in lume. "Nu sunt deloc periculoase. Nu emana nici un fel de toxne sau elemente daunatoare", a asigurat Chipelov.

 

×