x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Motivul pentru care Polonia restabileşte controalele la frontierele sale

Motivul pentru care Polonia restabileşte controalele la frontierele sale

02 Iul 2016   •   16:30
Motivul pentru care Polonia restabileşte controalele la frontierele sale
Sursa foto: wikipedia.org

Polonia îşi suspendă micul trafic frontalier cu enclava rusă Kaliningrad şi restabileşte controalele la frontierele sale, în aşteptarea summitului NATO ce se va desfăşura în perioada 8-9 iulie la Varşovia şi a Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), care vor avea loc între 27 şi 31 iulie, a anunţat sâmbătă guvernul polonez, informează AFP.

Cele două măsuri vor intra în vigoare începând cu 4 iulie, a anunţat Ministerul de Interne al Poloniei într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Restabilirea controalelor la frontiere, dispozitiv prevăzut de Spaţiul Schengen, va viza frontierele Poloniei cu Germania, Republica Cehă, Slovacia şi Lituania, precum şi porturile maritime şi aeroporturile internaţionale. Această măsură va fi ridicată abia după ZMT, în 2 august.

Regimul de mic trafic frontalier cu enclava rusă Kaliningrad, introdus în 2012, permite unui milion de locuitori ai acestei enclave şi locuitorilor din nord-estul Poloniei să treacă frontiera fără viză.

Suspendarea acestui regim va afecta viaţa acestor oameni, care efectuează în mod regulat drumuri dus-întors, mai ales cetăţenii ruşi, care vin în masă să se aprovizioneze în Polonia, unde preţurile la produsele alimentare şi la alte bunuri de consum sunt mai mici decât cele din Rusia.

Serviciile de securitate ale Poloniei sunt plasate în stare de alertă maximă cu ocazia summitului NATO şi a JMT. Se aşteaptă ca circa un milion de tineri din întreaga lume să vină aici pentru a se întâlni cu Papa Francisc.

În cadrul summitului NATO, Varşovia va primi peste 50 de delegaţii naţionale conduse de şefi de stat şi de guverne, printre care şi preşedintele american Barack Obama.

La summit urmează să fie aprobată întărirea militară fără precedent a NATO în estul Europei, începută după conflictul din Ucraina.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia schengen frontiere summit nato