x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muammar Gaddafi a murit aiurit

Muammar Gaddafi a murit aiurit

de Sînziana Stancu    |    27 Oct 2011   •   21:00

Soferul fostului dictator libian a facut dezvaluiri despre ultimele momente din viata 'stapanului' pe care l-a ser­vit 30 de ani. Huneish Nasr a fost mar­torul ultimelor clipe din viata dictatorului libian Muammar Gaddafi, capturat de rebeli la Sirte, orasul sau natal. 'Totul in jur exploda. Revo­lu­tionarii venisera dupa noi. El nu se te­mea de ei, dar nu parea totusi ca stie ce face si ce se petrece cu el. Au fost singurele momente din viata lui cand l-am vazut intr-o asemenea stare', a dezvaluit Nasr, citat de Daily Mail. In cateva minute, rebelii na­va­lisera peste Gaddafi. Erau euforici, dar el se uita confuz la ei si la tot 'circul' din jurul lui. Probabil ca nu a crezut nici in ultima clipa ca locul sau natal avea sa-i fie capcana mortii. Dupa ce l-au prins, au inceput sa-l loveasca in cap cu patul pustilor. L-au lovit rau la ochiul stang. L-au scos afara din as­cun­za­toare pe gura unei conducte de beton, prin care se ajungea acolo.

Din vechea 'garda' a lui Gaddafi, numai el si Mansour Dhao, seful securitatii in fostul regim libian, au supravietuit. 'Chiar daca au ramas si altii din fostii lui colaboratori, nu stiu unde ar putea fi si nici ce s-a in­tam­plat cu ei. Ceilalti (care l-au pa­rasit de la bun inceput – n.r.) ar putea fi oriunde, fie cu revolutionarii, fie morti', a mai spus Nasr, care a fost dus de rebeli intr-o inchisoare din Misrata, improvizata in baracile revo­lu­tionarilor. Soferul sexagenar a ra­mas surd de urechea drepta in timpul bataliilor pentru Sirte, ultimul bastion si fieful lui Gaddafi, care mai trebuia cucerit de rebeli.

Despre stapanul sau, Nasr are numai cuvinte de lauda. 'Am fost 30 de ani in serviciul lui si jur pe Domnul ca niciodata nu am observat vreun comportament rau la el. Pentru mine, el a fost intotdeauna boss-ul. S-a purtat bine cu mine', a mai po­vestit soferul sexagenar, dez­va­lu­ind ca primea de la Gaddafi un salariu de 800 de dinari pe luna (aproximativ 400 de euro) si ca fostul dictator li­bi­an i-a dat si o casa in Sirte pentru el si familia lui.

Dar Nasr avea in pri­mul rand avantajul ca facea parte din acelasi trib din care provenea si Gaddafi. Or, acesta a fost poate singurul criteriu important pentru a fi pri­mit in randurile oamenilor de in­credere ai fostului lider de la Tripoli. Dar si Nasr s-a comportat la inal­ti­mea as­tep­ta­rilor lui si nu i-a tradat in­crederea nici in ultima clipa. Ieri, familia fostului lider de la Tripoli anunta ca va da in judecata NATO pentru crime de razboi si pentru rolul pe care Alianta l-a jucat in uci­derea lui Gaddafi.

×
Subiecte în articol: externe moarte muammar gaddafi dezvaluiri