x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mubarak, din nou în boxa acuzaţilor

Mubarak, din nou în boxa acuzaţilor

25 Aug 2013   •   12:21
Mubarak, din nou în boxa acuzaţilor

Recursul în procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak pentru “complicitate la uciderea manifestanţilor”, la începutul anului 2011, s-a reluat duminică, în prezenţa acuzatului, în paralel cu cel al principalilor trei lideri ai Frăţiei Musulmane, pentru “incitare” la uciderea opozanţilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

Aceste audieri au loc în plin haos politic în Egipt, unde noua putere condusă de facto de armată, care l-a destituit şi l-a arestat la 3 iulie pe Mohamed Morsi, reprimă într-o baie de sânge de 10 zile manifestaţiile organizate de Frăţia Musulmană, din rândurile căreia provine Morsi. Aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise, în principal manifestanţi pro-Morsi, şi principalele cadre ale Frăţiei Musulmane au fost arestate.

Hosni Mubarak, 85 de ani, a fost condamnat în iunie 2012 în primă instanţă la închisoare pe viaţă pentru complicitate la uciderea manifestanţilor în cursul revoltei populare care l-a îndepărtat de la putere după mai bine de 30 de ani. El a făcut apel şi Curtea de Casaţie a ordonat un nou proces, suspendat din 11 mai. Mubarak riscă pedeapsa capitală. Mubarak a apărut în poziţia şezut, pe o targă, în spatele gratiilor boxei rezervate acuzaţilor, împreună cu nouă co-acuzaţi, printre care şi cei doi fii ai săi, potrivit imaginilor difuzate live la postul naţional de televiziune egiptean.

Procesul principalilor trei lideri ai Frăţiei Musulmane a fost imediat amânat pentru 29 octombrie, din cauza absenţei acuzaţilor. Liderul suprem al Frăţiei, Mohamed Badie, precum şi cei doi adjuncţi ai săi, Khairat al-Shater şi Rashad Bayoumi, actualmente încarceraţi, şi alţi 32 de acuzaţi nu au fost prezenţi la proces, “din motive de securitate”, au explicat surse din domeniul securităţii pentru AFP.

×
Subiecte în articol: hosni mubarak acuzat proces