x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mugabe: Occidentul încearcă să jefuiască de resurse continentul african

Mugabe: Occidentul încearcă să jefuiască de resurse continentul african

06 Mai 2013   •   22:00
Mugabe: Occidentul încearcă să jefuiască de resurse continentul african

Preşedintele zimbabweean Robert Mugabe a avertizat luni la Harare serviciile de intelligence africane împotriva tentativelor Occidentului de a provoca conflicte pentru a exploata vastele resurse naturale ale continentului în scop propriu, relatează agenţia France Presse. Conflictele din Africa sunt 'în mare parte influenţate de fostele puteri coloniale care vor să continue să deturneze în profitul lor resursele continentului', a declarat Mugabe în faţa unor responsabili africani din domeniu spionajului, prezenţi la reuniunea lor anuală.

'Foştii noştri colonizatori continuă să manipuleze instituţiile şi convenţiile internaţionale pentru a justifica intervenţii militare unilaterale în ţări africane, având drept scop esenţial facilitarea extragerii /.../ resurselor noastre naturale', a denunţat liderul zimbabweean. 'Aceste scenarii de conflict au sporit posibilitatea revenirii prezenţei trupelor străine pe continentul nostru', a subliniat Mugabe. Occidentalii încearcă să se justifice prin existenţa unor 'situaţii' în care 'Africa este incapabilă să îşi gestioneze propriile probleme', a mai spus şeful de stat.

Potrivit lui, Africa se confruntă cu numeroase probleme, mai ales variaţiile climatice, traficul cu fiinţe umane şi droguri, terorismul şi terorismul cibernetic. 'Atacurile sistematice la adresa sistemului de intelligence, ce se adaugă actelor de sabotaj, au vulnerabilizat Africa. De unde reiese necesitatea pentru serviciile noastre secrete de a fi la curent cu evoluţiile tehnologice', a conchis el.

×