x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncă fără frontiere în Germania şi Austria

Muncă fără frontiere în Germania şi Austria

de Irina Cristea    |    28 Apr 2011   •   19:50
Muncă fără frontiere în Germania şi Austria
Sursa foto: /AFP/Mediafax

162853-afp-muncitori-schele.jpgPeste 800.000 de imigranţi sunt aş­tep­taţi să vină în Germania în următorii doi ani, în vreme ce Austria se aş­teap­tă la numeroşi lucrători în regim de navetă, iar mai multe ţări din fostul bloc comunist se tem de un dezas­tru economic şi demografic provocat de migraţia mâinii de lucru calificate. Toate acestea în contextul des­chi­derii, de către Germania şi Austria, a pieţei muncii pentru lucrătorii din opt state central şi est-europene. Deschiderea se produce la 1 mai, adică la exact şapte ani de la ade­rarea la UE a celor opt (Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania), plus Cipru şi Malta, la Uniunea Europeană.

Potrivit unor rapoarte citate de Euractiv, Germania se aşteaptă ca deschiderea pieţei muncii să aibă un impact favorabil asupra eco­no­mi­ei sale. Experţii nu se aşteaptă la „o avalanşă” de est-europeni şi nici ca lucrătorii autohtoni să fie afectaţi de un dumping salarial. Potrivit aceloraşi surse, Germania se aşteaptă ca cel mult 800.000 de imigranţi să îşi caute de lucru pe teritoriul său în ur­mă­torii doi ani şi ca alţi 400.000 să le cal­ce pe urme până în anul 2010. Mo­men­tul este numai bun pentru ca ex­per­ţii care s-au opus restricţiilor de până acum să ridice vocea. Un astfel de exemplu este al lui Klaus Zimmermann, director al Institutului pentru Studierea Muncii din Bonn. El spume că muncitorii calificaţi „de import” au adus întotdeauna o creş­te­re a productivităţii şi că Germania, prin restricţiile aplicate esticilor, a avut de pierdut în faţa unor state europene cu o atitudine mai liberală, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda sau Suedia.

Preşedintele Institutului pentru Cercetare Economică din Köln, Michael Hüther, crede, la rândul său, că Germania va beneficia în două moduri de această deschidere:  într-o primă instanţă, se va rezolva criza actuală de profesionişti şi, pe de altă parte, se va reduce impactul schim­bă­rilor demografice.

Şi austriecii aşteaptă cu optimism momentul 1 mai. „Fără teamă!” este me­sajul preşedintelui Camerei Eco­­no­­mice Federale Austriece (WKO), Christoph Leitl, care este de părere că venirea străinilor nu va face decât să aju­te la suplinirea forţei cali­ficate din ţa­ră. Potrivit Euractiv, Servi­ciul Pu­blic Austriac de Ocupare a forţei de mun­că (AMS) anticipează că cei mai mulţi dintre lucrătorii provenind din cele opt state care au aderat în 2004 se vor orienta spre regiuni cum ar fi Vie­na, Austria

Inferioară, Burgenland sau Styria (sud-est). De asemenea, se astimează că mulţi dintre cei care se vor angaja pe teritoriul austriac vor face naveta din ţările de origi­ne.

În ţările de origine ale muncitori­lor care sunt de-acum aşteptaţi în Ger­­mania şi Austria nu domneşte ace­laşi optimism ci, mai degrabă, o anu­mi­­tă îngrijorare la nivelul angaja­to­r­ilor şi al autorităţilor. Patronatul po­lonez vorbeşte despre „un dezastru economic şi demografic” şi despre un „exod”. Potrivit Pracodawcy RP, Ger­mania este în căutare de profesi­o­nişti tocmai din sectoarele unde Po­lo­nia are deficit de forţă de muncă. „Avem o mulţime de locuri de muncă pentru specialişti IT, in­gi­neri etc. şi în Polonia”, spune Pracodawcy RP, care insistă, într-o de­cla­raţie, că deschi­derea pieţei muncii din Germania ar putea avea un efect dezastruos asupra creşterii eco­no­mi­ce a Poloniei şi asupra situa­ţiei de­mo­grafice, în special în zonele de fron­tieră.

În schimb, Ungaria şi Republica Cehă par a fi ţările cu cele mai mici rate ale migraţiei forţei de muncă. Po­trivit Ministerului ceh al Muncii şi Afacerilor Sociale, deschiderea in­te­grală a pieţei germane şi austriece pentru lucrătorii cehi nu reprezintă un punct de cotitură. „Cele mai multe persoane care doresc să lucreze în Germania sunt deja la lucru acolo”, spune ministrul Jaromír Drábek.

×
Subiecte în articol: externe