x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncitori români, obligaţi la sclavie în Austria

Muncitori români, obligaţi la sclavie în Austria

de Istvan Deak    |    26 Aug 2013   •   14:03
Muncitori români, obligaţi la sclavie în Austria

Nu mai este o enigmă soarta multor muncitori români care activează în industria cărnii sau a producţiei de ambarcaţiuni de lux din Germania. Jurnalul National a prezentat nenumărate cazuri în care batjocura la care au fost şi sunt în continuare supuşi aceştia atinge limita insuportabilului. Dintr-un articol publicat de kurier.at rezultă că situaţia nu este foarte diferită nici în Austria.
“O firmă din Austria a postat un anunţ că recrutează muncitori sezonieri din România. Pentru 8-10 ore pe zi, ei ar fi trebuit să încaseze 1.500 de euro net”, scrie sursa citată.

Andrei Borchescu a fost încântat de ofertă şi a acceptat imediat. Ajuns în localitatea Kukmirn din regiunea Gussing, pentru a culege ceapă, el şi-a dat seama că realitatea este cu totul alta. “Am dormit cinci persoane într-o încăpere de 16 metri pătraţi. Doar vineri după-amiază aveam liber, ca să ne cumpărăm mâncare. Salariul promis era doar o iluzie. Primeam doar patru euro pe oră şi nu ni se plăteau orele suplimentare. Aşa am ajuns să încasez 430 de euro pentru 336 de ore lucrate”, a declarat Andrei Borchescu.

Cazul a intrat şi în atenţia Sindicatului PRO-GE din Gussing,. “În toată cariera mea nu am mai auzit de un asemenea caz”, a mărturisit secretarul general al PRO-GE, Andreas Horvath. El susţine că a fost contactat telefonic de o rudă a unui muncitor  din România. “Am luat imediat legătura cu muncitorii români din Kurkmin. Am ajuns la concluzia că ei primeau săptămânal 100 de euro. Numărul maxim de ore lucrate pe săptămână era depăşit cu mult. Când am încercat să discutăm cu patronul, am fost daţi afară de pe proprietatea lui. Muncitorii au fost anunţaţi să părăsească imediat zona”, a explicat Horvath.

El a anunţat Poliţia Financiară şi Inspecţia Muncii din Gussing. Muncitorii au fost cazaţi într-o pensiune din localitatea Stegersbach. Vor fi trimişi înapoi în România, fără să mai primească un cent. “Noi am plătit muncitorii normal. Există contracte de muncă şi totul a fost calculat cu seriozitate. Realitatea este că salariile pentru muncitorii sezonieri nu sunt foarte mari. Nu pot să îmi imaginez că cineva a lucrat 336 de ore şi a încasat doar 430 de euro. Firma a fost verificată deja de 3-4 ori. Nu a fost găsit nimic în neregulă. Asta se va întâmpla şi acum”, a comentat după câteva zile patronul firmei, Andreas Wach.

“Obiectivul nostru este să îi ajutăm pe muncitori. Vrem să se facă dreptate şi ei să îşi încaseze drepturile. Între timp, sunt deja alţi muncitori pe drum pentru culesul de ceapă”, a încheiat  Horvath.


×
Subiecte în articol: muncitori romani sclavagism austria