x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncitori români, “sclavi” în Portugalia, aduşi în ţară prin intervenţia Ambasadei României

Muncitori români, “sclavi” în Portugalia, aduşi în ţară prin intervenţia Ambasadei României

04 Noi 2013   •   10:08
Muncitori români, “sclavi” în Portugalia, aduşi în ţară prin intervenţia Ambasadei României
Un grup de muncitori români, aflaţi într-o situaţie disperată în Portugalia, va fi adus în ţară marţi, după ce Ambasada României le-a acordat asistenţa necesară. Ambasadorul României de la Lisabona spune că marţi ar putea fi repatriaţi mai mulţi muncitori români din Portugalia care au reclamat că muncesc "în condiţii mizere".

Ei au fost duşi la cules de măsline fără un contract legal de muncă, au fost cazaţi în condiţii inumane, plătiţi necorespunzător şi invitaţi să plece de la acea fermă, după cum a declarat pentru RRA ambasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici.

"Pe data de 1 dimineaţa, am fost sesizaţi de către unul dintre muncitorii, să zicem sechestraţi acolo, fiindcă li s-au luat actele, este vorba despre un grup de 52 de persoane. Am trimis deîndată o echipă a Ambasadei, care a luat legătura cu grupul, am sesizat Poliţia, au fost extraşi din condiţiile mizere în care stăteau, au fost preluaţi de către Crucea Roşie Portugheză, iar întreaga poveste s-a constituit într-un dosar penal. Marţi sperăm să fie repatriaţi", spune Vasile Popovici.

El le recomandă muncitorilor români să plece la muncă doar după ce contractele le-au fost verificate la Inspectoratul de muncă.

“Românii trebuie să înceteze cu acest tip de credulitate. Se interesează la ambasadă doar când ajunge cuţitul la os sau la gât. Nu se poate aşa! Nu suntem restaurant, nu suntem hotel şi nu suntem agenţie de transport! Ambasada îi apără! Nu este posibil ca românul să se comporte infantil mereu şi mereu. Ei trebuie să plece cu contracte, trebuie să ia legătura cu autorităţile române, aceste contracte trebuie să treacă prin Inspectoratul de muncă; nu se poate să pleci în lume, fără să ştii unde te duci şi ce te aşteaptă, şi să crezi în nişte vorbe spuse pe marginea şanţului, în satul tău natal", spune Vasile Popovici.

×