x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Musulmanii din Franţa cer înhumarea rapidă şi în anonimat a atacatorului de la Strasbourg

Musulmanii din Franţa cer înhumarea rapidă şi în anonimat a atacatorului de la Strasbourg

19 Dec 2018   •   17:45
Musulmanii din Franţa cer înhumarea rapidă şi în anonimat a atacatorului de la Strasbourg

Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM) a cerut miercuri autorităţilor din Strasbourg să-l înhumeze "cât mai repede posibil" şi "în anonimat" pe Cherif Chekatt, autorul atacului asupra Târgului de Crăciun din acest oraş din estul Franţei, pentru "a evita să se facă din el o victimă", informează AFP.

CFCM este instituţia reprezentativă a cultului musulman în Franţa.

Primarului oraşului Strasbourg, Roland Ries, s-a declarat "mai degrabă ostil, dacă nu reticent" înhumării lui Cherif Chekatt la Strasbourg, "pentru că există un risc de a crea un loc de omagiere a acestui criminal", a declarat el într-un interviu publicat în ediţia de miercuri a cotidianului regional Les Dernieres Nouvelles d'Alsace. "Un individ care a asasinat cinci persoane, cred că pentru mine este o problemă să permit înhumarea lui la Strasbourg", a adăugat primarul.

"Există articolul L2223-3 din Codul general al colectivităţilor teritoriale care spune că orice persoană rezidentă într-o localitate trebuie să fie înhumată în localitate", a replicat Abdallah Zekri. Potrivit acestuia, "vor exista salafişti, integrişti, care vor spune că Cherif Chekatt este o victimă", iar pentru a contracara astfel de polemici el "trebuie înhumat de o manieră anonimă în cimitirul musulman din Strasbourg".

Nicio cerere din partea familiei lui Cherif Chekatt privind trupul neînsufleţit al acestuia nu a parvenit deocamdată municipalităţii, potrivit primăriei.

În seara de 11 decembrie, Cherif Chekatt, un delincvent recidivist în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia a fost emisă o fişă S (pentru securitatea statului) pentru radicalizare islamistă, a pătruns în centrul istoric al oraşului Strasbourg având asupra sa o armă de foc şi un cuţit, înainte de a ataca mai mulţi trecători, după care a reuşit să fugă. Unii martori l-au auzit strigând ''Allah Akbar!''. El a fost găsit după două zile de poliţie şi ucis într-o operaţiune desfăşurată în districtul Neudorf, din sudul oraşului Strasbourg.

Complicata problemă a rămăşiţelor pământeşti ale teroriştilor reapare în Franţa după fiecare atentat. În 2016, Consiliul de Stat a emis o decizie care autorizează o primărie să refuze înhumarea într-un cimitir comunal, pentru a preîntâmpina încălcări ale ordinii publice. AGERPRES

×