x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muzeu cu regim militar

Muzeu cu regim militar

de George Daniel Ripa    |    31 Iul 2007   •   00:00

Presa rusă de ieri anunţă ironic că o simplă firmă particulară ar putea lăsa unul dintre cele mai importante puncte de comunicaţii militare folosit in apărarea Moscovei fără curent electric, ceea ce ar afecta securitatea oraşului.

Presa rusă de ieri anunţă ironic că o simplă firmă particulară ar putea lăsa unul dintre cele mai importante puncte de comunicaţii militare folosit in apărarea Moscovei fără curent electric, ceea ce ar afecta securitatea oraşului.

"Avem de a face cu o situaţie fără precedent", se plănge Iuri Soloviov comandantul trupelor speciale care se ocupă de protecţia aeriană a Moscovei, citat de Komsomolskaia Pravda. In casa de deasupra respectivului nod de comunicaţii, care asigură sistemul de coordonare a scutului antirachetă al Moscovei, funcţionează o firmă particulară, au declarata oficialii ruşi. In buncărul de dedesubt se află peste 500 de canale de comunicaţii ale Ministerului Apărării. Oficialii ruşi se plăng că sistemul a fost defectat de către cei care deţin firma privată.

LA MĂNA COMERCIANŢILOR. "Proprietarii casei au luat toate măsurile pentru ca noi să inchidem obiectivul l-au decuplat, pur şi simplu, de la reţeaua de energie electrică. Comercianţii distrug capacitatea de apărare a statului!", a concluzionat Soloviov. La adresa buclucaşă se află Muzeul "Războiului Rece", un punct de comandă apărat. Buncărul a fost constuit in anii ’50, la o adăncime de peste 60 de metri, pe o suprafaţă imensă. Din acest loc sovieticii ar fi coordonat apărarea Moscovei, in eventualitatea unui atac militar. "In cazul unui război atomic, de aici pornea toata increngătura sistemelor de comunicaţii pentru Ministerul Comunicaţiilor, Poşta Centrală, Centrul de coordonare a trupelor de apărare antirachetă ale oraşului Moscova", se suţine pe site-ul muzeului. In 2006, buncărul a fost cumparat, la licitaţie, de o firmă care a amenajat muzeul. Surpriză insă, peste puţin timp s-a dovedit că nu toate incăperile buncărului sunt accesibile vizitatorilor, şi că in unele există incă regim militar. Locuitorii Moscovei se intreabă căt de bine sunt apăraţi de regimul lui Putin, dacă un sistem atăt de complex de coordonare devine inoperabil atăt de uşor. "Nu vă faceţi griji, e doar un sistem secundar", se apără Soloviov.

×
Subiecte în articol: externe