x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Myanmar: Şapte ani de închisoare pentru critici la adresa lui Aung San Suu Kyi, lidera partidului de guvernare

Myanmar: Şapte ani de închisoare pentru critici la adresa lui Aung San Suu Kyi, lidera partidului de guvernare

19 Sep 2018   •   17:12
Myanmar: Şapte ani de închisoare pentru critici la adresa lui Aung San Suu Kyi, lidera partidului de guvernare

Un fost comentator politic apropiat de junta din Myanmar a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a criticat-o pe Facebook pe Aung San Suu Kyi, lidera partidului aflat la putere în ţară şi fostă disidentă, au anunţat miercuri surse din cadrul tribunalului, citate de France Presse. 

Ngar Min Swe a fost declarat marţi vinovat de "sediţiune" pentru că a postat mesaje abuzive pe Facebook împotriva şefei guvernului Aung San Suu Kyi, ''făcându-i pe oameni să aibă idei false despre ea", a anunţat Htay Aung, un purtător de cuvânt al instanţei. 

Swe, care scria în ziarul oficial Global News Light of Myanmar în timpul juntei militare, este cunoscut de ani de zile pentru luările de poziţie împotriva fostei disidente Aung San Suu Kyi, aflată la putere de la începutul anului 2016 în Myanmar (fostă Birmania). 

Pe Facebook, el a criticat în special faptul că fostul preşedinte american Barack Obama a îmbrăţişat-o în timpul vizitei sale din 2014 pe Aung San Suu Kyi, denunţând o sfidare la adresa culturii locale, foarte pudică. Aung San Suu Kyi apare în fotografiile de atunci foarte jenată şi povestea a făcut la vremea aceea să curgă multă cerneală. 

"Obama a venit de două ori. Donald Trump încă nu. Aşteptaţi-vă la un sărut... Veniţi înainte de 2020", a scris el. În 2020, alegerile parlamentare riscă să repună în joc dominaţia partidului lui Aung San Suu Kyi în parlament. Potrivit comentatorilor politici, partidul foştilor lideri ai juntei militare ar putea să provoace surprize. 

Incidentul intervine în timp ce lidera din Myanmar Aung San Suu Kyi este implicată în gestionarea crizei minorităţii musulmane rohingya, denunţată de ONU ca un genocid comis de armata din Myanmar. 

Ea a justificat săptămâna trecută la Hanoi trimiterea la închisoare a doi jurnalişti de la Reuters după ce au investigat un masacru împotriva rohingya. Ea a vorbit despre "statul de drept" din Myanmar, deşi independenţa sistemului judiciar este în mare parte discutabilă, scrie AFP.

AGERPRES

×