x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

22 Noi 2015   •   09:53
Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad din nordul Myanmar, a anunţat duminică presa oficială, adăugând că numeroase persoane sunt date dispărute, scrie AFP.

"Cel puţin 30 de corpuri au fost scoase dintr-un sit afectat de o alunecare de teren", în regiunea Hpakant, mare producătoare de jad, a informat jurnalul oficial Global New Light of Myanmar.

Accidentul s-a produs sâmbătă după-amiază, în această regiune izolată de la graniţa cu China, când un munte de deşeuri s-a prăbuşit peste zeci de locuinţe improvizate în care dormeau locuitori trăind din căutarea bucăţilor de jad rămase neexploatate.

În ultimele luni, zeci de locuitori care încercau să îşi asigure traiul cu jadul scăpat din excavatoarele marilor companii miniere şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, potrivit mai multor ONG-uri.

Aceste drame ale sărăciei sunt amintite câteodată în presa locală, fără să se schimbe ceva în modul de viaţă al acestor mineri ilegali, care îşi încearcă norocul în mine la lăsarea întunericului, în timp ce Birmania este unul dintre cel mari producători de jad din lume, destinat în special Chinei vecine.

În pofida reformelor, cel mai mare secret continuă să înconjoare această piaţă a jadului, rămasă apanajul vechilor elite care au făcut avere în epoca juntei militare autodizolvate în 2011.

Populaţia se confruntă cu extracţia intensivă de către marile companii miniere, fără măsuri corespunzătoare de securitate şi de protecţie a mediului.

AGERPRES 

×
Subiecte în articol: mina alunecare de teren accident de munca