x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nabucco în pericol: Rusia vrea să cumpere gazul azer la un preţ record

Nabucco în pericol: Rusia vrea să cumpere gazul azer la un preţ record

01 Iul 2009   •   00:00

Rusia este pregătită să cumpere gazul natural din Azerbaidjan la un preţ record de 350 dolari pe mia de metri cubi, ceea ce ar face irealizabil proiectul de gazoduct sprijinit de Occident.



Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut o vizită în Azerbaidjan luni, în timpul căreia Gazprom a semnat un acord cu compania petrolieră de stat azeră prin care să se cumpere 500 milioane mc anual începând cu 1 ianuarie 2010, iar livrările este de aşteptat să crească ulterior.

Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, citată de antena3.ro, se apreciază că acordul interguvernamental de construire a gazoductului Nabucco, ce ar trebui să ocolească Rusia, ar putea fi amânat.

Preţul la gaz oferit de Rusia pentru Azerbaidjan este mai mare decât cei 300 de dolari pe mia de mc pe care Rusia i-a oferit Uzbekistanului şi Turkmenistanului în acest an.

Gazoductul Nabucco, susţinut de UE şi SUA, ar trebui să lege Asia Centrală de Europa prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ocolind astfel Rusia şi Ucraina. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe