x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nagacevschi: "N-a fost lovitură de stat la 7 aprilie 2009"

Nagacevschi: "N-a fost lovitură de stat la 7 aprilie 2009"

de Vitalie Calugareanu    |    07 Mai 2010   •   00:00

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009 din Republica Moldova îşi prezintă astăzi raportul în Legislativul de la Chişinău. Încă nu se ştie care sunt concluziile Comisiei, dar preşedintele acesteia, Vitalie Nagacevschi, a declarat că "protestele violente din 7 aprilie 2009 nu pot fi apreciate ca tentativă de lovitură de stat".

Preşedintele Comisiei de anchetă a Parlamentului, Vitalie Nagacevschi, a anunţat în ajun că raportul care va fi prezentat astăzi şi care dă o apreciere politică şi nu juridică evenimentelor din aprilie anul trecut conţine două concluzii: una a Alianţei de guvernare şi alta a opoziţiei comuniste: "Există concluzia finală a reprezentanţilor Alianţei şi există opoziţia reprezentanţilor Partidului Comuniştilor. Speram că, cel puţin, Partidul Comuniştilor va merge pe unele aspecte ale raportului şi le va accepta, iar pe altele nu... Comuniştii au mers, însă, pe negarea totală a raportului", a spus Nagacevschi.

Cine a dat ordin să se intervină în forţă împotriva celor aproximativ 50 de tineri rămaşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie? Membrul Comisiei de anchetă, Gheorghe Brega, ne-a destăinuit din mărturiile obţinute de Comisie. În acea noapte, ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin convocase, în clădirea Guvernului, o şedinţă cu toţi factorii de decizie: "Vă citez din însemnările pe care le-am făcut cu creionul când a fost audiat ex-preşedintele Parlamentului Marian Lupu: <> Eu l-am întrebat pe domnul Lupu: <>. El a răspuns: <>. La ora 10.30 seara, Voronin a întrebat: <> (Gheorghe Papuc, ex-ministrul de Interne - n.n.). A venit Papuc şi Voronin i-a spus: <> ". "La ora 23.00, bravii noştri laşi, poliţiştii, ca o haită de lupi, s-au năpustit asupra a 30-50 de persoane care erau în piaţă".

Întrebat dacă Vladimir Voronin se afla se afla în Guvern în momentul în care s-a intervenit în forţă, noaptea, împotriva protestatarilor, Brega a răspuns: "Erau toţi în Guvern. Conform mărturiilor lui Marian Lupu, pe la ora 00.20-00.30, Lupu era deja acasă şi privea la televizor. Deci el a plecat de la Guvern după miezul nopţii, dar intervenţia în forţă a avut loc până la ora 00.00. Ei erau toţi la Guvern! Ştiţi cum arată biroul primului-ministru? Unde sunt geamurile...?".

Clădirea Guvernului Republicii Moldova se află în Piaţa Marii Adunări Naţionale acolo unde, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul intervenţiei în forţă a poliţiei, a fost ucis tânărul Valeriu Boboc. De la geamul biroului primului-ministru în care se afla, potrivit lui Gheorghe Brega, Vladimir Voronin se vede tot perimetrul pieţei în care a avut loc măcelul.

Apropo, Valeriu Boboc, tânărul ucis de poliţişti în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, ar fi împlinit miercuri 25 de ani. Exact în această zi, bazându-se pe rezultatele unei anchete interne a MAI, actualul ministru al Afacerilor Interne, Victor Catană, propus în această funcţie de Partidul Liberal-Democrat condus de premierul Vlad Filat, i-a restabilit în funcţie pe toţi poliţiştii despre care s-a scris că ar fi participat la maltratarea tinerilor.

Politicianul Sergiu Mocanu, care a fost arestat în timpul protestelor din aprilie şi acuzat de tentativă de uzurpare a puterii de stat, a declarat că actualul ministru de Interne a fost înfrânt de sistem şi că în realitate Ministerul de Interne este condus de şeful poliţiei din perioada guvernării comuniste, Gheorghe Papuc: "Regret că dumneavoastră la ora actuală apăreţi în faţa opiniei publice ca un om înfrânt de sistem. Şi atunci când dumneavoastră spuneţi eu săvârşesc un atac asupra efectivului dumneavoastă... Să ştiţi că efectivul nu este al dumneavoastră, domnule ministru! Este al lui Papuc în continuare şi al lui Zubic (ex-viceministru de Interne - n.n.). Femeia-poliţist care privea şi râdea când Oxana Radu era dezbrăcată în pielea goală nu putea fi găsită? Femeia aceea poliţist mai poate rămâne în Poliţie?".

În replică, ministrul Catană a spus: "Îmi pierd răbdarea, ca ministru de Interne, să aud atâta batjocură faţă de minister, faţă de efectivul meu care îşi riscă viaţa".

Totuşi, ministrul Victor Catană a confirmat că ex-ministrul Gheorghe Papuc a exercitat presiuni asupra unor angajaţi ai MAI şi a influenţat astfel anchetele penale iniţiate împotriva sa. Cu toate acestea, ex-ministrul Gheorghe Papuc continuă să fie cercetat în stare de libertate.

Şi primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, susţine că în dosarul 7 aprilie "sistemul vrea să acopere crima": "Aceasta este concluzia foarte clară. Pentru MAI trebuie să răspundă ministrul de Interne şi cine l-a pus în funcţie, iar pentru Procuratura Generală trebuie să răspundă procurorul general şi, respectiv cei care l-au propus în funcţia respectivă", a conchis primarul Chirtoacă.                   

×
Subiecte în articol: externe