x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nagasaki comemorează 67 de ani de la distrugerea oraşului de bomba atomică americană

Nagasaki comemorează 67 de ani de la distrugerea oraşului de bomba atomică americană

de Mediafax    |    09 Aug 2012   •   07:57
Nagasaki comemorează 67 de ani de la distrugerea oraşului de bomba atomică americană

Primarul din Nagasaki a indemnat joi la eliberarea Japoniei de "frica sa nucleara" in cadrul unor ceremonii marcand 67 de ani de la distrugerea orasului de catre bomba atomica americana, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Inclusiv pe timp de razboi exista actiuni care sunt inacceptabile", a declarat Tomihisa Taue in cadrul unei ceremonii in memoria celor 74.000 de victime ale deflagratiei atomice, care au fost ucise pe loc sau au murit in lunile si anii urmatori.

Primarul din Nagasaki (sud-vest) a asociat, de asemenea, intr-un discurs, persoanele a caror viata a fost afectata de catastrofa de la centrala nucleara de la Fukushima (nord-est), acoperita in martie 2011 de catre un tsunami urias.

Tomihisa Taue a cerut Guvernului japonez "sa defineasca o noua politica energetica, in vederea construirii unei societati care sa nu se mai teama de radioactivitate".

Ceremonia s-a desfasurat in apropiere de locul in care bomba americana, numita "Fat Man", a explodat deasupra orasului. Distrugerea orasului Nagasaki, dupa trei zile de la distrugerea altui oras japonez, Hiroshima, unde au fost ucise 140.000 de persoane, a accelerat capitularea tarii.

Un membru al familiei presedintelui american Harry Truman, care a luat decizia sa utilizeze impotriva Japoniei primele bombe nucleare din istorie, a participat pentru prima data la ceremoniile organizate in cele doua orase-martir.

Clifton Truman Daniel, in varsta de 55 de ani, nepotul presedintelui, s-a intilnit totodata cu supravietuitori ai acestor bombardamente, la Tokyo.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a reclamat, la randul sau, abolirea armelor atomice si a indemnat la intensificarea eforturilor evitarii ca amintirea acestor drame sa nu se estompeze din cauza varstei inaintate a majoritatii supravietuitorilor.

×
Subiecte în articol: nagasaki ceremonie bomba atomica