x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Napoleon învăţa engleza în exil.

Napoleon învăţa engleza în exil.

de Marina Constantinoiu    |    05 Iun 2011   •   10:13

Imparatul Napoleon si-a dedicat zilele de exil in insula Sfanta Elena invatarii englezei, limba eternului sau dusman, releva documente scoase la licitatie duminica la Fontainebleau, in apropierea Parisului, informeaza EFE, preluata de Agerpres.

In 1816, imparatul si-a manifestat dorinta de a studia engleza si i-a cerut contelui de Las Cases sa-i dea lectii, a declarat pentru agentia spaniola de presa Jean-Christophe Chatagnier, expert in aceasta perioada a istoriei Frantei de la casa de licitatii Osenat, cea care scoate la vanzare documentele in cauza. "Pretul de pornire este cuprins intre 3.000 de euro si 4.000 de euro si este pentru prima data cand se afla acest detaliu, care provine de la una dintre persoanele apropiate lui', a explicat Chatagnier.

Napoleon a fost prins si inchis de englezi, care l-au exilat apoi pe insula Sfanta Elena din Oceanul Atlantic, unde Napoleon si-a scris memoriile. Printre documentele care i-au apartinut a fost gasit unul care cuprindea fraze ce contineau cuvinte atat in franceza, cat si in engleza. Pe acelasi document, dar pe verso, apar desene care reprezinta fortificatii, iar alaturi de acestea sunt facute cateva observaiii in limba engleza.

O dovada a faptului ca imparatul dorea sa invate engleza este aceea ca intr-un document apar consemnate incercarile lui Napoleon de a conjuga verbul "a alerga'. Intr-unul dintre aceste documente se poate citi: "to run - courrir Runned courru Running courrant j runn je cours tho runnest he runnes'.

×
Subiecte în articol: exil napoleon engleza insula sfanta elena