x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naruhito urcă pe Tronul Crizantemei

Naruhito urcă pe Tronul Crizantemei

de Şerban Mihăilă    |    23 Oct 2019   •   09:53
Naruhito urcă pe Tronul Crizantemei

Împăratul Naruhito al Japoniei a urcat ieri oficial pe Tronul Crizantemei, în cadrul unei ceremonii complexe, desfășurată după un tipar străvechi. Împăratul și-a proclamat mandatul în fața poporului său și a demnitarilor din 194 de țări. În vârstă de 59 de ani, el și-a început conducerea încă din luna mai, după ce tatăl lui, împăratul Akihito, a abdicat. După o serie de ritualuri tradiționale organizate în Palatul Imperial din Tokyo, încoronarea oficială a avut loc de abia acum.

Ceremonia întronării a fost evenimentul final al unui amplu calendar de celebrări, care a inclus în ultimele luni o serie de ritualuri șintoiste, desfășurate în spatele ușilor închise. Echivalentă încoronărilor în monarhiile occidentale, ceremonia, numită „Sokuirei Seiden no gi”, a avut loc în sălile cele mai maiestuoase ale ermeticului Palat Imperial din Tokyo, care îşi deschide porţile doar pentru astfel de evenimente. Împăratul a urcat pe un tron construit special pentru aceast moment istoric, numit „Takamikura”, şi protejat de draperii şi de un baldachin de 6,5 metri înălţime. De aici, el și-a proclamat întronarea, înainte de a primi felicitările şi tradiţionalele ovaţii „Banzai!” („Viaţă lungă împăratului!”). Premierul nipon, Shinzo Abe, a fost cel care a rostit discursul de felicitare și a dat tonul ovațiilor. „Jur să acționez în conformitate cu Constituția și să-mi îndeplinesc responsabilitatea ca simbol al statului și al unității poporului”, a spus împăratul. Naruhito a purtat un costum brodat cu ornamente tradiţionale, îmbrăcat doar de către împărați, în ocazii speciale. El a fost însoţit de soţia sa, împărăteasa Masako, care a purtat un kimono din 12 straturi şi a urcat pe un tron alăturat, de dimensiuni mai mici decât cel al împăratului. Desfășurată în mare parte în liniște, ceremonia, care a marcat urcarea pe tronul celei mai vechi monarhii din lume, a avut loc în prezența unei săbii și a unei bijuterii străvechi, comori sacre ce simbolizează puterea imperială. Șaptezeci de șefi de stat și de guvern din întreaga lume, între care și președintele României, Klaus Iohannis, s-au numărat printre cei 2500 de invitați care au participat la momentul istoric al întronării. De asemenea, au mai fost prezenți monarhi ai Europei, precum regele Felipe al VI-lea al Spaniei și moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles. Invitații străini au urmărit ceremonia, care a durat jumătate de oră, prin intermediul unor ecrane instalate în salonul alăturat celui numit „Matsu no ma”, care, din cauza dimensiunii reduse, nu i-a putut găzdui decât pe membrii familiei imperiale şi pe reprezentanţii principalelor instituţii nipone.

Moment istoric

Întronarea lui Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria Japoniei, a fost a patra desfăşurată în această ţară de la începutul secolului al XX-lea şi a doua din istorie care a beneficiat de prezenţa invitaţilor internaţionali, după cea a lui Akihito, în 1990.

 

„Jur să acționez în conformitate cu Constituția și să-mi îndeplinesc responsabilitatea ca simbol al statului și al unității poporului”

Împăratul Naruhito

×