x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nassyria, Irak - Caporalul Bogdan Hancu, ucis in misiune

Nassyria, Irak - Caporalul Bogdan Hancu, ucis in misiune

de Anca Aldea    |    Mirela Cimpoi    |    28 Apr 2006   •   00:00
Nassyria, Irak - Caporalul Bogdan Hancu, ucis in misiune

Corespondenta din Irak
Un militar roman din cadrul Companiei Politiei Militare a fost ucis ieri dimineata la Nassiriya. Caporalul Bogdan Hancu a murit la varsta de 28 de ani.
Corespondenta din Irak
Un militar roman din cadrul Companiei Politiei Militare a fost ucis ieri dimineata la Nassiriya. Caporalul Bogdan Hancu a murit la varsta de 28 de ani.

Un dispozitiv exploziv improvizat a sarit in aer ieri dimineata, la ora locala 08:30 (ora 07:30, ora Romaniei), in momentul in care un convoi de patru vehicule blindate italiene se indrepta spre orasul Nassyria, situat in sudul Irakului. La bordul unuia dintre vehicule se afla si caporalul Bogdan Hancu din cadrul Politiei Militare Romane. Militarii italieni si colegul lor roman efectuau o misiune de rutina prin care se monitorizau posturile de politie irakiene. In timp ce convoiul se apropia de oras, la urcarea pe un pod, un dispozitiv exploziv a sarit in aer. Un singur vehicul blindat a suferit grave avarii, iar militarii aflati in el si-au pierdut viata. Printre acestia, si singurul militar roman aflat in convoiul mixt de patrulare. Caporalul Hancu si alti 3 italieni si-au pierdut viata. Un alt militar italian este grav ranit. Cu doar 30 de minute inaintea atacului, o patrula formata din militari romani trecuse prin acelasi loc. Fusese in misiune si se intorsese la baza cu bine. Printre romanii de la Camp Mittica circula ieri zvonul ca dispozitivul improvizat era destinat, de fapt, italienilor.

PREMIERA TRISTA. Bogdan Hancu este primul militar roman ucis in teatrele de operatiuni unde Romania are dislocate, in prezent, trupe in cadrul coalitiei internationale impotriva terorismului. Caporalul avea 28 de ani si se casatorise cu putin timp inainte de sosirea la Camp Mittica langa Nassyria. Imediat dupa atac, militarii italieni si colegii lor romani de la Camp Mittica au intrat in alerta. Este prima data in ultimii doi ani cand membrii coalitiei multinationale din aceasta regiune a Irakului sunt tinta unui atentat terorist.

DURERE IN FAMILIE. Parintii (fosti militari), sora, sotia si bunica caporalului Bogdan Hancu sunt distrusi. Nu le vine sa creada ca Bogdan nu mai este in viata. Vestea mortii lui Bogdan a cazut ca un trasnet joi dimineata. Carmen Hancu, mama militarului, isi ascunde ochii cu palmele si incearca sa fie tare. Astepta sa-si revada fiul in aceasta vara. Mai mult, isi dorea o nepotica. Femeia isi stapaneste cu greu lacrimile si spune ca nu ar fi vrut ca Bogdan sa plece si nu intelege de ce Dumnezeu l-a luat langa el tocmai pe fiul sau: "A zis ca vrea si el in misiune, atata tot, ca avea de toate. A mers la Bucuresti si a luat toate testele. Stiu ce inseamna armata, stiu ce inseamna misiune, dar de ce fiul meu sa moara?", se intreba mama indurerata, acum locotenent colonel in rezerva. Tatal este si el distrus. Priveste in gol de dimineata de cand a aflat cumplita veste. Ultima oara a vorbit cu Bogdan in sambata dinainte de Pasti. "Era bine si se pregatea sa plece la slujba. Voia sa-si continue studiile, sa devina subofiter sau ofiter si trebuia sa plece intr-o misiune. Banii nu au fost un motiv intemeiat. Aveau de toate si el si sotia", spune Marcel Hancu, acum colonel in rezerva. Si Ionela Hancu, sotia lui Bogdan, este in stare de soc. Si-a unit destinele cu barbatul iubit in octombrie 2005. "Nu l-am mai vazut din ianuarie anul acesta." Acum priveste la poze si plange intr-una.

"ABIA ASTEPTA SA SE INTOARCA ACASA"
Bogdan, militar angajat pe baza de contract, se afla la prima misiune. Plecase din Iasi in urma cu trei luni, cu destinatia Nassyria. Trebuia sa stea inca trei luni si revenea la familia sa. "Abia astepta sa se intoarca acasa", ne-a marturisit sergentul major Eduard Balan, coleg de camera cu Bogdan si unul dintre numerosii sai prieteni. Ieri dimineata, Eduard si Bogdan au luat masa impreuna. Nici unul dintre cei doi nu presimtise tragedia. Cu lacrimi in ochi, sergentul major Balan s-a inchinat la Dumnezeu si s-a rugat pentru ca Cel de sus sa-i poarte in pace sufletul bunului sau prieten. Trupul neinsufletit al caporalului a fost adus ieri dupa-amiaza la bisericuta din baza Batalionului 280 Infanterie. Sicriul in care se afla corpul neinsufletit a fost urcat la bordul avionului Hercules c-130 cu destinatia Romania.

RETRAGEREA TRUPELOR
Liderul partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a exprimat ieri pentru retragerea trupelor romanesti din Irak si a amintit ca PC a facut si in urma cu un an si jumatate "demersuri oficiale catre presedintele Romaniei si catre Guvern prin care a solicitat retragerea trupelor din Irak". Premierul italian in exercitiu, Silvio Berlusconi, s-a declarat si el "profund indurerat de moartea militarilor nostri si a soldatului roman". Berlusconi a promis ca va retrage toate efectivele italiene din Irak inainte de sfarsitul anului 2006.
×
Subiecte în articol: externe bogdan hăncu misiune