x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Natalie Portman, condamnată de evreii ultraortodocşi din Ierusalim

Natalie Portman, condamnată de evreii ultraortodocşi din Ierusalim

12 Feb 2014   •   19:37
Natalie Portman, condamnată de evreii ultraortodocşi din Ierusalim

Actriţa americană a căzut în disgraţia comunităţii  evreieşti ultraortodoxe după ce a filmat în Ierusalim un film de dragoste.

Vedeta câştigătoare a Premiului Oscar a fost acuzată de către protestatarii din cadrul comunităţii ultraortodoxe de “invazie străină”, după ce a filmat la Ierusalim pentru filmul său de debut regizoral “A Tale of Love and Darkness”, scrie The Guardian.

Filmul este o adaptare după romanul cu acelaşi nume al scriitorului israelian Amos Oz, ce a fost tradus în 28 de limbi străine şi s-a vândut în peste un milion de exemplare în lumea întreagă, mai precizează aceeaşi publicaţie.

Filmul descrie în detaliu copilăria lui Oz în Ierusalim, într-o perioadă haotică, la sfârşitul mandatului britanic pentru Palestina, precum şi experienţa trăită de scriitor la începuturile înfiinţării statului Israel, când era adolescent şi trăia în kibbutz.  Natalie Portman este de asemenea născută în Ierusalim, tatăl ei fiind de origine israeliană, iar mama sa, de origine americană.

Ultraortodocşii evrei nu sunt însă impresionaţi  de toate acestea şi au înaintat o petiţie adjunctului Primarului Ierusalimului, Rachel Azaria, în semn de protest faţă de proiectul de turnare a filmului în Oraşul Sfânt.  “Filmările se vor face şi în unele locuri sensibile, cum sunt străzile ce duc căte sinagogi şi yeshiva, iar scenele pentru filmare trebuie nmai întâi să fie examinate pentru a nu exista unele ofenstoare , care să lezeze cultura şi obiceiurile comunităţii”, se arată în petiţie.

Până la aflarea răspunsului din partea autorităţilor oraşului, unii dintre locuitori au protestat mai vehement, scriind cu graffiti pe zioduri “invazia străină”, referire la filmul pe care vedeta de la Hollzwood vrea să îl realizeze acolo. (Sânziana Stancu)

×
Subiecte în articol: natalie portman