x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO avertizează UE în mod direct

NATO avertizează UE în mod direct

14 Feb 2018   •   22:44
NATO avertizează UE în mod direct
Sursa foto: DIANA OROS

Iniţiativa de apărare europeană nu trebuie să creeze bariere economice, nici să se erijeze în alternativă la NATO, a avertizat, ieri, secretarul general al organizației transatlantice, cu o zi înainte de o reuniune la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările membre NATO, informează AFP.

Jens Stoltenberg a reafirmat preocupările în acest sens formulate de administraţia americană. „Da, există divergenţe de opinii”, a recunoscut Stoltenberg, în timpul conferinţei de presă pentru prezentarea reuniunii, la care va asista, miercuri şi joi, secretarul american al Apărării, Jim Mattis. „Susţinem iniţiativa europeană, cu condiţia ca ea să fie complementară şi să nu confişte din activităţile şi necesitățile NATO", a avertizat Katie Wheelbarger, responsabilă cu securitatea internaţională în cadrul Ministerului american al Apărării. „Nu vrem ca UE să confişte din mijloacele NATO”, a insistat ea. „Mai multe cheltuieli şi mai multe capacităţi pot întări NATO. Trebuie să fie o complementaritate, nu să fie înlocuită NATO", a mai spus Jens Stoltenberg. „Ar fi lipsit de sens ca UE şi NATO să intre în concurenţă”, a subliniat el. În acelaşi timp, Stoltenberg a remarcat că 15 state membre ale NATO au prezentat până acum planuri concrete pentru îndeplinirea obiectivului de creştere a cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, până în 2024.

Stoltenberg a mai avertizat asupra consecințelor închiderii pieţelor militare europene în faţa unor ţări ce nu sunt membre UE.

 

 

×
Subiecte în articol: nato avertizeaza ue