x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO: Cum s-a produs incidentul naval Franța-Turcia

NATO: Cum s-a produs incidentul naval Franța-Turcia

de Dan Constantin    |    19 Iun 2020   •   13:30
NATO: Cum s-a produs incidentul naval Franța-Turcia
Sursa foto: Hepta

Nave militare turcești au avut un comportament agresiv împotriva unei fregate franceze aflată în misiune NATO în Mediterana. În reuniunea de joi,18 iunie, a miniștrilor apărării Alianței, secretarul general NATO a anunțat deschiderea unei anchete asupra cazului reclamat de Franța.

 Au apărut amănunte legate de incident. În 10 iunie, fregata Courbet , sub pavilion francez, aflată în misiune de patrulare pentru respectarea embargoului, a solicitat să inspecteze un cargoul turcesc Cirkin care era protejat de nave militare turcești. Cererea de inspecție a fost refuzată iar navele militare  ale Turciei au avut un comportament agresiv. Potrivit surselor militare franceze, fregata Courbet ar fi fost luată la țintă pe radare,repetat,cu durate de zeci de secunde, folosind codurile NATO.

Cargoul Cirkin a făcut curse între Istanbul și Misrata, pe coasta Libiei, și se află sub suspiciunea că executa transporturi de arme. În 5 iunie, același cargou a refuzat o inspecție cerută de o navă grecească aflată în misiune NATO de patrulare pentru respectarea embargoului de arme privind Libia.

×