x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO este "o grupare teroristă", iar Europa "este plină de nebuni", crede preşedintele zimbabwean, Robert Mugabe

NATO este "o grupare teroristă", iar Europa "este plină de nebuni", crede preşedintele zimbabwean, Robert Mugabe

de Marina Constantinoiu    |    08 Aug 2011   •   14:50

Presedintele zimbabwean aflat de o vesnicie la putere si prieten de-ai fostului dictator roman Nicolae Ceausescu, face aprecieri deloc elogioase la adresa Organizatiei Atlanticului de Nord (NATO), pe care o considera "organizatie terorista', condusa de "nebuni' din Europa, relateaza AFP.

Mugabe acuza NATO ca incearca sa-l ucida pe liderul libian Muammar Gaddafi. "Exista nebuni in Europa. Nebuni care refuza si resping adevarul, nebuni care sfideaza dreptul international', a adaugat el, in cadrul unei ceremonii in omagiu fostilor combatanti din razboiul de independenta a tarii. "Priviti ce fac in Libia: este NATO contra dreptului international. Iata de ce spun ca NATO a devenit si organizatie terorista: pentru ca sfideaza dreptul international'.

Batranul presedinte, in varsta de 87 de ani, a acuzat tarile occidentale ca i-au ucis in mod deliberat pe unii dintre fiii lui Gaddafi. "Cand o fac in mod deliberat, nu este exact acelasi lucru pe care-l fac talibanii si Al-Qaida? Care mai este diferenta?', se intreaba el. "Temeti-va! Pot sa faca acelasi lucru in oricare alta tara africana, ca si Libia. Trebuie sa fim pregatiti', a mai spus Robert Mugabe.

Presedintele zimbabwean a mai atacat si Marea Britanie, fosta putere coloniala, care impune sanctiuni contra regimului sau politic si apropiatilor sai din Guvern. Mugabe a anuntat ca Zimbabwe va riposta si va lovi cele peste 400 de firme britanice care functioneaza in tara, ca reactie la sanctiunile impuse de Londra. "Nu mai putem asista impasibili la impunerea de sanctiuni fara a riposta', a spus el. "De ce o firma din Marea Britanie trebuie sa fie autorizata sa continue sa ne exploateze aurul din tara?', a intrebal el.

Mugabe este nevoit sa imparta puterea, in cadrul unui fragil guvern de uniune nationala, cu rivalul sau, Morgan Tsvangirai, devenit premier in 2009. El nu dispune de majoritate in Parlament, precizeaza France Presse.

×