x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO primeşte un rol incert în misiunea din Libia

NATO primeşte un rol incert în misiunea din Libia

de Irina Cristea    |    Anca Aldea    |    23 Mar 2011   •   20:02
NATO primeşte un rol incert în misiunea din Libia
Sursa foto: /Reuters

Divergenţele între puterile participante la coaliţia internaţională din Li­bia şi cele care nu s-au implicat în răz­­boi, dar şi cele din interiorul co­a­li­ţiei nu au încetat nici după ce NATO a primit, aproape simbolic, un rol în ca­drul operaţiunilor din Nordul Africii. Intrarea în scenă a Alianţei ris­că să deranjeze şi mai mult ţările ara­be, comentează AFP, precizând că, oricum, rolul concret al NATO fa­ce obiectul unor discuţii aprinse mai ales la nivelul franco-american.

Cele 28 de state membre urmează să mai poarte tratative înainte de a stabili în ce măsură Alianţa va deţine ro­­lul de "comandant" al ope­ra­ţi­u­ni­lor. Dacă cei 28 reuşesc să se pună de acord, coordonarea va fi realizată de la baza NATO de la Napoli, indică sur­se franceze citate de AFP. Aliaţii nu ştiu încă cine va decide cu privire la eventuale bombardamente aeriene asu­pra Libiei. Franţa, de exemplu, do­reşte ca aceste misiuni să fie gesti­o­nate de membrii coaliţiei, nedorind să depindă de decizia unor membre NATO refractare la această in­ter­ven­ţie, cum sunt Germania şi Turcia. Multe state ce s-au aliat acestei misi­u­ni doresc însă un rol cât mai clar şi atri­buit cât mai rapid al NATO. Italia chiar a ameninţat că, în caz contrar, nu va mai pune la dispoziţia forţelor co­a­liţiei bazele sale aeriene.

În timp ce aliaţii se bâlbâie care mai de care, liderul libian şi-a făcut pri­ma apariţie televizată după ata­cu­rile forţelor aliate. Colonelul Mua­mmar Gaddafi le-a promis sus­ţi­nă­to­ri­lor s­ăi că, împreună, vor învinge "mai devreme sau mai târziu". În discursul de trei minute, transmis de te­le­viziunea publică libiană Gaddafi şi-a încurajat soldaţii să iasă să lupte îm­potriva Vestului: "Vom avea o re­vo­­luţie împotriva im­pe­ri­a­lismului şi vă spun: Nu mă tem. Nu mă tem de avi­oanele care fac atât de multe dis­tru­geri. Sunt încrezător. Casa mea este aici. Eu sunt aici. Eu sunt aici. Eu sunt aici (...) Puterile oc­ci­dentale care atacă acum Libia vor deveni, până la urmă, lada de gunoi a istoriei. Nu ne vom preda. Îi vom învinge prin orice mijloace. Suntem pregătiţi să luptăm", scrie The Independent.

Pericolul Al-Qaida
Un cleric musulman britanic acu­ză, de la Londra, că interesele re­ţe­lei Al-Qaida şi ale Frăţiei Musulmane în Libia sunt strict financiare, puterile care îl atacă în prezent pe Gaddafi nu urmăresc decât ins­­­ta­u­rarea, la Tripoli, a unui re­gim-marionetă. Anjem Choudary este convins că Vestul va fi în­frânt, de­oa­rece "Al-Qaida are propriii agenţi şi susţinători în Libia care au declanşat o dură propa­gan­dă în ceea ce priveşte ideile lor isla­mi­ce şi agenda politică". La mo­mentul "oportun", aceşti agenţi "vor face mişcarea potrivi­tă şi vom vedea, în această parte a lumii, o revenire a Islamului şi a re­gi­mului Shariah", a adăugat cle­ricul, citat de publicaţia online www.wnd.com. Preşedintele Consiliului de Securitate din statul ame­rican Florida, Tom Trento, spu­ne că toată partea de nord a Africii este controlată de Frăţia Musulmană, o organizaţie pe care Gad­dafi a acuzat-o în repetate rân­duri, aşa cum a făcut şi cu Al-Qaida, că intervine în treburile interne ale Libiei. "Ştim că Al-Qaida controlează petrolul. Li­bia este al patrulea producător din lume", a arătat expertul american. (Anca Aldea)

Creşte riscul terorist şi pentru România
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, imediat după ce a participat la bilanţul activităţii SRI pe anul trecut, că a atras atenţia asupra riscului te­ro­rist, care ar putea creşte urmare a inter­ven­ţiei din Libia. "În opinia noastră, urmare a intervenţiei din Libia, riscul terorist va creşte, fără a avea România ca principală ţintă, dar există riscul să avem o perioadă de instabilitate în nordul Afri­cii, să fie atrase grupări islamiste ex­tre­miste în activităţi te­ro­riste şi trebuie să se ia din timp toate măsurile ca even­­tu­a­le creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă ne­pre­gătiţi", a de­cla­rat preşedintele României. Recent, Eu­ro­pol anunţase că terorismul şi crima organizată ar putea beneficia de pe urma instabilităţii din Africa de Nord, consolidându-şi prezenţa în Europa, în special prin intermediul valurilor de refugiaţi care părăsesc Africa de Nord către sudul Europei. (Violeta Fotache, Irina Cristea)

Participanţii la operaţiunea "Odyssey Dawn"
FRANŢA
20 de avioane de luptă Rafale şi Mirage
Portavionul Charles de Gaulle, mândria marinei franceze; cântăreşte 38.000 de tone şi poate plasa în luptă 40 de avioane ce pot executa 100 de misiuni pe zi

SUA
Bombardiere B2
Avioane de luptă F-16
Avioane de luptă F-15E
Avioane RC-135
USS Mount Whitney, nava care funcţionează drept coordonator al operaţiunilor militare ce vizează Libia Submarinele de atac USS Providence, Scranton şi Florida (cu propulsie nucleară)

MAREA BRITANIE
Avioane Typhoon
Avioane Tornado
Avioane de recunoaştere Nimrod R1
Avioane de recunoaştere Sentinel
Avioane de transport C-130 şi C-17
Sumbarinul HMS Triumph (cu propulsie nucleară)

CANADA
Avioane Hornet
Fregata HMCS Charlottetown

ITALIA
Avioane F-16 (în număr de patru)

DANEMARCA
Avioane F-16 (în număr de şase)

BELGIA
Avioane F-16 (în număr de şase)

SPANIA
Avioane F-18 (în număr de patru)

QATAR
Avioane Mirage (în număr de patru)

TURCIA
Un Submarin
Cinci nave

ROMÂNIA
Fregata Regele Ferdinand

BULGARIA
Fregata Drazki

OLANDA
Avioane F-16
Avion DC-10.
O navă pentru deminări

×
Subiecte în articol: libia