x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO răsuflă ușurată: SUA au bătut palma cu talibanii

NATO răsuflă ușurată: SUA au bătut palma cu talibanii

21 Feb 2020   •   20:30
NATO răsuflă ușurată: SUA au bătut palma cu talibanii

Alianța Nord-Atlantică a salutat, vineri, anunţul privind încheierea unui acord între Statele Unite şi talibani. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a afirmat că acesta deschide calea unei „păci durabile”, informează AFP. Concomitent, Rusia a vorbit despre „un eveniment important” pentru pacea din regiune.

Prin vocea șefului diplomației americane, Mike Pompeo (foto), administrația Trump a declarat că va semna acordul cu talibanii la 29 februarie, cu condiţia ca armistiţiul parţial de o săptămână să fie menţinut.

Documentul ar marca o cotitură majoră în conflictul din Afganistan, stabilind condiţiile unui acord ce ar putea permite în final Statelor Unite să-şi retragă trupele din această ţară după mai bine de 18 ani. În prezent, misiunea NATO în Afganistan numără 16.000 de militari.

Rusia, care încearcă să aibă un cuvânt de spus în negocierile de pace din Afganistan, a organizat două întâlniri la Moscova între reprezentanţi ai talibanilor şi oficiali politici afgani, în 2019, încheiate însă fără nciun rezultat.

×
Subiecte în articol: nato talibani