x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO regretă refuzul Siriei de a accepta inspectori ONU pe teritoriul său

NATO regretă refuzul Siriei de a accepta inspectori ONU pe teritoriul său

06 Mai 2013   •   19:01
NATO regretă refuzul Siriei de a accepta inspectori ONU pe teritoriul său

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat luni drept "regretabil" refuzul persistent al Siriei de a le permite inspectorilor ONU să ancheteze pe teren cu privire la presupusa folosire a unor arme chimice, informează agerpres.ro.

"Este de primă importanţă ca inspectorii ONU să primească un acces liber şi total pentru a putea ancheta ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Este regretabil că autorităţile siriene au refuzat să acorde un astfel de acces", a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a explicat că nu are nicio "informaţie solidă cu privire la cine a recurs cu adevărat la arme chimice", în urma unor declaraţii făcute de Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU asupra încălcării drepturilor omului în Siria, referitoare la folosirea acestora de către rebeli.

"Folosirea armelor chimice este o încălcare a legilor internaţionale, indiferent de cine le utilizează", a subliniat el. Situaţia din Siria "rămâne un subiect de mare îngrijorare pentru noi", a adăugat Rasmussen, făcând apel la comunitatea internaţională să îşi "intensifice eforturile în vederea găsirii cât mai rapide a unei soluţii politice".

În ultimele luni, Anders Fogh Rasmussen a afirmat în mai multe rânduri că NATO "nu are nicio intenţie" de a interveni în Siria, aşa cum s-a întâmplat în Libia în 2011.

×