x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO respectă integritatea teritorială şi neutralitatea Republicii Moldova

NATO respectă integritatea teritorială şi neutralitatea Republicii Moldova

22 Aug 2018   •   20:26
NATO respectă integritatea teritorială şi neutralitatea Republicii Moldova

NATO respectă pe deplin suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea Republicii Moldova, a subliniat miercuri generalul Odd Egil Pedersen, locţiitorul şef al statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul Comandamentului suprem al forţelor aliate din Europa, cu ocazia unei vizite la Chişinău, în contextul în care actualul preşedinte al republicii Igor Dodon a făcut în repetate rânduri declaraţii împotriva Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că Republica Moldova este un stat neutru, informează mass-media de peste Prut. 

 

Generalul Pedersen a făcut această declaraţie după întâlnirea cu ministrul apărării moldovean Eugen Sturza, cu care a discutat inclusiv continuarea programului de asistenţă în domeniul apărării. 

Referitor la sprijinul acordat de NATO Chişinăului, generalul Odd Egil Pedersen a menţionat din capul locului contribuţia experţilor NATO la elaborarea unor documente de importanţă majoră pentru Republica Moldova, precum Strategia Naţională de Apărare. 

Cu ocazia acestei vizite la Chişinău, responsabilul NATO va discuta şi despre oportunităţile de instruire a militarilor moldoveni în 2019.

Până în prezent, aproximativ 2.000 de militari moldoveni au avut posibilitatea să participe la aplicaţii sub egida programului NATO 'Parteneriat pentru Pace'. De asemenea, mulţi militari moldoveni au fost instruiţi la prestigioase şcoli militare ale NATO. Datorită unui proiect susţinut financiar de Alianţa Nord-Atlantică, peste 3.200 de tone de deşeuri pesticide au fost evacuate din Republica Moldova, a subliniat comandantul armatei moldovene, generalul de brigadă Igor Cutie, citat de postul de radio menţionat. AGERPRES

×