x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO vrea armate in stil american

NATO vrea armate in stil american

28 Mai 2004   •   00:00

"Daca NATO nu va crea fortele pentru interventie rapida, SUA se vor folosi de alianta pentru a incheia coalitii doar cu anumite state", a declarat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

ANCA ALDEA

Razboiul rece s-a incheiat, iar NATO trebuie sa se adapteze schimbarilor si sa-si dezvolte o alta strategie militara, pentru a face fata noilor amenintari. Secretarul general al aliantei si-a anuntat intentia, mostenita de la predecesorul sau, lordul George Robertson, de a crea forte rapide de interventie, care pot actiona imediat, indiferent de locul in care sunt detasate. Problema actuala a Aliantei Nord-Atlantice este ca multe dintre armatele tarilor membre au ramas la nivelul celor din timpul razboiului rece. Scheffer propune astfel ca statele membre sa-si reorganizeze fortele armate, pentru a le adapta noilor cerinte de dupa razboiul rece. Scopul consta in inchiderea prapastiei intre logistica actuala a armatelor NATO si misiunile pe care acestea le-ar purta daca ar avea cu ce.

SCOATEM BANI DIN BUZUNAR. "Cheltuielile aferente indraznetului proiect al NATO vor fi suportate de toti cei 26 de membri", a insistat Scheffer, care si-a preluat functia in ianuarie 2004. Scheffer va prezenta insa detalii in cadrul Summit-ului de la Istanbul, de luna viitoare, unde se asteapta ca cel mai dezbatut subiect sa fie situatia actuala din Afganistan.

PROBLEMELE DIN AFGANISTAN. Nevoia unei reforme a NATO a devenit urgenta tocmai din cauza dificultatilor pe care Alianta Atlantica le-a intampinat in Afganistan. Financial Times aminteste ca misiunea NATO in aceasta tara, initiata in august 2003, reprezinta un examen care trebuie trecut pentru a pastra credibilitatea si abilitatea aliantei de functionare in afara granitelor sale.

Ziarul citeaza, sub anonimat, mai multi diplomati europeni, potrivit carora planurile lui Scheffer vin sa contrasteze cu "alternativa" propusa la Washington de Departamentul Apararii, referitoare la crearea unor asa-numite "coalitii preferentiale", doar cu statele care-si doresc o apropiere de Statele Unite. NATO, prin statutul sau, doreste si promoveaza un sistem de aparare colectiv, capabil sa actioneze impotriva noile amenintari.

Ramane de vazut daca membrii aliantei vor accepta sau nu propunerea lui Scheffer. Cert este ca initiativa predecesorului sau, lordul Robertson, este laudabila. Inainte de a-si parasi functia, acesta a reusit sa reduca birocratia aliantei, sa reorganizeze structurile de comanda, creand o forta de reactie mobila, flexibila si pregatita oricand pentru misiuni in orice zona a Globului.
×
Subiecte în articol: externe nato