x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO vrea un cadru legal pentru a apăra Republica Moldova de o invazie a Rusiei

NATO vrea un cadru legal pentru a apăra Republica Moldova de o invazie a Rusiei

16 Sep 2014   •   08:09
NATO vrea un cadru legal pentru a apăra Republica Moldova de o invazie a Rusiei

Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

"În ultimii 12 ani, am încercat să facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale şi economice ţinând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situaţie diferită şi trebuie să o abordăm. Sunt necesare măsuri noi pentru oferirea de garanţii aliaţilor din cadrul NATO şi pentru contracararea Rusiei, care ar putea intenţiona incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria. NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia. Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? Şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?", a declarat Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, conform AFP.

Exerciţii militare multinaţionale în vestul Ucrainei
    
Ieri, în partea de vest a Ucrainei, au început aplicaţii militare la care participă 15 ţări, inclusiv Statele Unite, România şi Republica Moldova, după ce în estul separatist s-au înregistrat duminică noi încălcări ale armistiţiului soldate cu victime în rândul civililor în urma unor schimburi de tiruri de artilerie între rebelii proruşi şi trupele guvernamentale.

În timp ce autoproclamata republică Doneţk a anunţat că duminică s-a efectuat un schimb de prizonieri cu autorităţile de la Kiev, vorbind despre 73 de persoane, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Volodimir Poliovi, a declarat că insurgenţii atacă posturile de control ale armatei, iar "actele teroriştilor ameninţă planul de pace al preşedintelui" Petro Poroşenko.

Ziariştii AFP au fost duminică martorii unui duel intens de artilerie grea în apropierea aeroportului din Doneţk, aflat sub controlul trupelor ucrainene. Primăria din acest oraş bastion al separatiştilor a caracterizat situaţia drept "critică" şi a anunţat victime în rândul civililor, fără să ofere detalii cu privire la numărul lor.



×