x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negocieri dificile pentru închiderea frontierei externe a UE

Negocieri dificile pentru închiderea frontierei externe a UE

17 Mar 2020   •   20:51
Negocieri dificile pentru închiderea frontierei externe a UE
Sursa foto: pixabay.com

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene s-au întâlnit astăzi prin videoconferinţă şi urmau să decidă închiderea frontierelor externe ale blocului comunitar, în încercarea de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus, al cărei epicentru a devenit Europa, informează France Presse.

Liderii urmează să aprobe o propunere a Comisiei Europene de interzicere a călătoriilor „neesenţiale” spre UE pe o durată iniţială de 30 de zile, în cursul acestei a doua reuniuni la vârf, organizată la distanţă, în decurs de o săptămână. Ei ar urma, de asemenea, să precizeze din ce moment s-ar aplica această măsură.

Această închidere a frontierelor externe ale UE cuprinde un anumit număr de excepţii: cetăţeni europeni şi familiile lor, rezidenţi de perioadă îndelungată, britanici, diplomaţi, personal medical sau cercetători.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat asupra necesităţii pentru statele membre ale UE de a-şi coordona acţiunile în interiorul blocului comunitar, în timp ce mai multe state membre şi-au închis parţial frontierele, precum Germania, sau total, precum Spania, şi a subliniat importanţa libere circulaţii a bunurilor, în special a produselor medicale.

Până în prezent, zece ţări membre ale UE şi din spaţiul Schengen au introdus controale la frontierele lor.

Din cauza coronavirusului, ţările europene au adoptat politici mai mult sau mai puţin drastice: unele, ca Italia, Spania şi Franţa, au optat pentru o izolare a populaţiei, în timp ce Olanda exclude o astfel de soluţie, mizând pe dezvoltarea unei imunităţi colective.

×
Subiecte în articol: ue coronavirus