x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neo-naziştii greci i-au pus pe fugă pe turişti, în Atena

Neo-naziştii greci i-au pus pe fugă pe turişti, în Atena

de Marina Constantinoiu    |    31 Mai 2013   •   10:56
Neo-naziştii greci i-au pus pe fugă pe turişti, în Atena

Partidul neonazist Zori Aurii a organizat miercuri seara în centrul Atenei o defilare, pentru a marca 560 de ani de la căderea Constantinopolului şi a Imperiului Bizantin, o manifestaţie care i-a speriat pe turişti, dar nu şi pe chelnerii restaurantelor din apropiere, relatează AFP. "Când au sosit, toţi turiştii au plătit şi au plecat", a declarat Fotis, un chelner de la restaurantul Meatropoleos, situat mai jos de Piaţa Syntagma din centrul Atenei, contemplând cele 11 mese ale terasei, dintre care nouă s-au golit imediat în momentul trecerii manifestanţilor. În faţă, pe stradă, ultimii manifestanţi ai unei defilări organizate miercuri seara la Atena de partidul neonazist Zori Aurii pentru a comemora 560 de ani de la căderea Constantinopolului şi Imperiului Bizantin, la 29 mai 1453, avansează în direcţia pieţei unde se află Parlamentul.

“Sânge, onoare, Zori Aurii!”

Cu torţe în mâini, participanţii la manifestaţie strigă sloganuri ale acestui partid ultranaţionalist xenofob şi antisemit, reprezentat pentru prima dată în Parlamentul grec după ce a obţinut 18 mandate (7%) în iunie 2012. "Sânge, onoare, Zori Aurii" sau "Grecia aparţine grecilor" sunt sloganurile auzite adesea. "Strigă, şi de aceea oamenii se tem, dar noi, noi suntem obişnuiţi, ei nu sunt răi, i-am văzut adesea", spune chelnerul Fotis, în vârstă de 28 de ani, săturat de miile de manifestaţii împotriva austerităţii care care s-au petrecut în faţa localului său de la începutul crizei datoriilor în Grecia în 2010.

“Au o problemă cu străinii fără acte din Grecia”

Mai în josul străzii,  un alt chelner, în faţa restaurantului Ioaki Barbecue, priveşte cum trece mulţimea, zgmotoasă, dar ordonată. "Ei nu sunt periculoşi, ei celebrează un eveniment istoric important pentru toţi grecii", afirmă acesta, făsă să-şi divulge identitatea. "Ei nu au nicio problemă cu turiştii străini, ci cu străinii fără acte", spune el.

Incidentul de anul trecut

De fapt, anul trecut, la aceeaşi dată, un pakistanez, care se afla în drumul susţinătorilor partidului Zori Aurii în timpul acestei defilării de aniversare, a fost agresat de un grup format din 15-20 de persoane. De atunci, agresiunile rasiste, denunţate de Consiliul Europei şi mai multe organizaţii internaţionale, s-au multiplicat şi au devenit obişnuite în Grecia, în timp ce Congresul Evreiesc Mondial a solicitat - dar în van - interzicerea partidului.
Miercuri seara, înainte de defilare, susţinători ai Zori Aurii, purtând drapelul grec sau emblema partidului lor, au ascultat mai multe discursuri cu accente belicoase împotriva turcilor sau comuniştilor, în piaţa Catedralei din Atena, simbolul ortodoxiei greceşti.

“Sunt şocat, nu-mi vine să cred!”

În acest cartier, situat în apropierea Acropolei, unde preoţii ortodocşi vin să cumpere veşminte sacerdotale şi icoane, turiştii se îmbulzesc. În momentul defilării, cei mai îndrăzneţi încearcă să facă fotografii, fără să fie împiedicaţi de forţele de ordine. "Sunt şocat. Nu-mi vine să cred. Dacă cineva mi-ar fi spus că voi vedea aşa ceva într-o zi, nu l-aş fi crezut", a spus furios Antonio Leiva, un turist chilian, care a asista la defilare pe trotuarul din faţa hotelului său. "Nu mi-e frică, sunt supărat", a spus el pentru AFP. "Eu cred cu convingere în libertatea de exprimare, dar încurajarea urii rasiale are o limită ei au uitat istoria", a conchis el.

Vor mai mulţi turişti

Numărul turiştilor străini care vizitează Grecia ar putea ajunge la 24 de milioane în 2021, iar veniturile directe şi indirecte ar putea ajunge la 50 miliarde de euro, conform unui plan prezentat joi de preşedintele Asociaţiei companiilor de turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, la Adunarea generală a SETE, citat de site-ul ekathimerini.com. În acest an, sosirile de turişti străini vor ajunge la nivelul record de 17 milioane, iar veniturile directe vor depăşi 11 miliarde de euro, existând iniţiative pentru reducerea costurilor de utilizare ale Aeroportului Internaţional Atena, a explicat Andreas Andreadis, citat de agerpres.ro. Ministrul elen al Turismului, Olga Kefaloyianni, a declarat că Parlamentul va adopta curând reglementări ce vizează promovarea noilor produse turistice, cum ar fi case de odihnă pentru tineri, dar şi înfiinţarea unor posturi de ataşaţi specializaţi pe problemele de turism la ambasadele şi consulatele Greciei din întreaga lume.  Datele statistice privind sectorul turismului elen indică o îmbunătăţire considerabilă în acest an faţă de anul trecut, deoarece în perioada ianuarie-martie 2013 numărul vizitatorilor străini în Grecia a crescut cu 4,6%, depăşind cifra de un milion, conform datelor Băncii Centrale a Greciei. În aprilie, numărul turiştilor care au sosit în Grecia cu avionul a scăzut cu 9,2%, în schimb a crescut numărul vizitatorilor din Europa de Est. Din iunie, numărul vizitatorilor străini va creşte semnificativ, conform rezervărilor.

×