x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neplătiţi din decembrie, 50 de muncitori români protestează în Germania (VIDEO)

Neplătiţi din decembrie, 50 de muncitori români protestează în Germania (VIDEO)

de Istvan Deak    |    28 Mar 2013   •   10:13
Neplătiţi din decembrie, 50 de muncitori români protestează în Germania (VIDEO)
Situaţia angajaţilor exploataţi în Saar, dezbătută în Parlamentul landului

Comisia pentru economie a Parlamentului landului german Saar a dezbătut miercuri, într-o şedinţă specială, situaţia muncitorilor români de pe şantierul unui sat de vacanţă din localitatea Bostalsee, relatează portalul SR online.

Au apelat la sindicate

Circa 50 de angajaţi români ai şantierului de la Bostalsee au protestat după ce nu au mai fost plătiţi din decembrie trecut. Ei au făcut apel la puternicul sindicat IG Bau pentru a denunţa exploatarea la care sunt supuşi, dar şi condiţiile de cazare, considerate extrem de precare.

La şedinţa din Parlament au mai fost prezenţi secretarul de stat Jürgen Barke şi primarul localităţii Nohfelder, pe teritoriul căreia se află şantierul.

“Ceva trebuie să se schimbe”

“Este clar că situaţia muncitorilor români, condiţiile lor de lucru şi de trai trebuie să se schimbe. La acest punct, toate părţile implicate au căzut de acord că trebuie făcut ceva”, notează SR online. Niciunul dintre oficiali nu se consideră însă responsabil pentru starea de lucruri de pe şantier, subliniind că este vorba despre un contract între subcontractanţi, o mai veche poveste, care a mai afectat, intr-un alt domeniu, cel al abatorizării, alţi muncitori veniţi din România.

Primarul Andreas Veit a explicat că administraţia sa a procesat un număr neobişnuit de mare de plângeri din partea unor români, fiind anunţate şi altele.

Critici de la opoziţie

Verzii, din opoziţie, au criticat Ministerul Economiei pentru faptul că nu s-a ocupat de acest caz încă din decembrie, când au apărut primele indicii despre respectivele abuzuri.

Parlamentarii au cerut Guvernului să se implice, astfel încât muncitorii românii să îşi primească urgent salariile.

În cursul după-amiezii, sindicatul IG Bau urma să demonstreze în faţa Ministerului Economiei în favoarea muncitorilor români.

Guvernul landului a reacţionat, secretarul de stat Barke anunţând în comisia parlamentară că va numi un ombudsman ca persoană de contact pentru muncitorii români. Acest ombudsman va fi numit în acord cu sindicatul IG Bau şi cu Camera de Muncă.

Jürgen Barke a declarat, după o întâlnire cu antreprenorul general IETC, că românii vor fi plătiţi direct de subcontractantul Lins din Mainz.

“Condiţii asemănătoare sclaviei”

Luni, Markus Andler, adjunct al responsabilului IG Bau pentru landurile Renania-Palatinat şi Saar, a lansat un semnal de alarmă: ''Aceşti muncitori lucrează până la 170 de ore pe lună, uneori chiar şi în weekend. A fost acordată doar suma de 8.000 de euro pentru numai 15 muncitori din luna decembrie. Sindicatul nostru a făcut în aşa fel ca să le fie trimişi nişte bani muncitorilor români pentru a-şi procura hrană weekend-ul trecut''. ''Aproximativ 15 persoane dorm în aceeaşi încăpere, pe bucăţi din polistiren, carton sau pe saltele aşezate chiar pe sol. Acestea sunt condiţii similare sclaviei. Este scandalos'', a declarat Andler.

Întreprinderea IETC a angajat 180 de persoane pentru construirea unor căsuţe din lemn, dar ea are la rândul său contracte cu diferite societăţi pentru diverse amenajări. Unul dintre aceşti subcontractanţi ar fi angajat din decembrie trecut circa 50 de români.

Parchetul din Saarbrücken a declanşat o anchetă în legătură cu o suspiciune de înşelătorie şi trafic de persoane, în urma protestului muncitorilor români.

VEZI VIDEO AICI


×
Subiecte în articol: neplatiti muncitori romani germania