x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu se declară gata pentru “compromisuri dureroase” pentru pace.

Netanyahu se declară gata pentru “compromisuri dureroase” pentru pace.

de Marina Constantinoiu    |    24 Mai 2011   •   16:32

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat, marti, gata sa faca “compromisuri dureroase', dand asigurari in fata Congresului american ca nu va abandona niciodata cautarea unei cai pentru a obtine pacea, relateaza AFP.

“Sunt dispus sa fac compromisuri dureroase pentru a obtine aceasta pace istorica' cu palestinienii, a spus seful Executivului israelian. “Nu este usor pentru mine, pentru ca recunosc ca pentru o pace adevarata va trebui sa abandonam parti din ancestrala patrie evreiasca. Trebuie inteles faptul ca in Iudeea-Samaria, evreii nu sunt niste ocupanti', a adaugat el, facand referire la Cisiordania.

Dar Netanyahu a tinut sa sublinieze un lucru: pacea nu a putut fi obtinuta pana acum in Orientul Mijlociu, din cauza ca palestinienii nu accepta existenta Israelului. “In ultimii ani, palestinienii au refuzat de doua ori oferte generoase. Pur si simplu nu doreau sa puna capat conflictului', a declarat acesta. “Continua sa-si educe copiii in spiritul urii', a continuat el, adaugand ca palestinienii continua sa denumeasca locuri publice dupa numele unor teroristi. “Si, cel mai rau dintre toate, continua sa perpetueze fantasma ca Israelul va fi coplesit de descendentii refugiatilor palestinieni', a mai spus Netanyahu.

Premierul israelian a mai spus ca, dupa ce se va incheia un acord de pace, vor putea exista colonii evreiesti in afara Israelului. El a mai afirmat ca Israelul nu poate purta negocieri cu miscarea Hamas si a indemnat la combaterea tentativelor de recunoastere a unui stat palestinian la Natiunile Unite.

×