x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neues Deutschland: „România a ajuns o ţară în care nu se mai poate trăi”

Neues Deutschland: „România a ajuns o ţară în care nu se mai poate trăi”

de Istvan Deak    |    08 Feb 2012   •   21:00
Neues Deutschland: „România a ajuns o ţară în care nu se mai poate trăi”

Editorialistul cotidianului german Neues Deutschland, Detlef Pries, considera, intr-un articol intitulat 'Pionul sacrificat de Basescu', ca Romania a ajuns o tara in care nu se mai poate trai. 'Primul pion sacrificat a fost degeaba. Dupa doua saptamani de la demiterea ministrului de Externe Teordor Baconschi, premierul Romaniei, Emil Boc, si-a anuntat demisia. Baconschi i-a jignit pe protestatarii din Romania care, din 12 ianuarie, in ciuda frigului, protesteaza zilnic, numindu-i 'popor prostit cu televizorul'.

Boc nu si-a permis asta. fii-a cerut scuze in numele colegului sau si a aratat intelegere fata de romanii simpli. Acestia au ajuns la limita supravietuirii dupa ce rata somajului a depasit 10%, salariile s-au diminuat cu 25%, pensiile se mentin intr-o situatie deplorabila, iar TVA a ajuns la 24%. Romania si-a pierdut 10% din populatie in doar 10 ani, din cauza natalitatii scazute si a emigrarilor masive, ceea ce a dus la o concluzie trista: Romania a ajuns o tara in care nu se mai poate trai. Pentru Boc si partidul sau PDL, cat si pentru adevaratul Prim-Ministru, presedintele Traian Basescu, politica de austeritate nu are alternative. Dialogul cu societatea civila nu este luat in considerare. Amenintat cu pierderea puterii, Basescu si PDL l-au sacrificat pe Boc. «Pentru detensionarea situatiei sociale si politice din tara», a motivat sacrificatul, insa este greu de crezut'.

Editorialistul cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Karl-Peter Schwarz, aloca spatii largi demisiei lui Emil Boc, intr-un articol intitulat 'Teatru absurd la Bucuresti'. 'Nu protestele de strada l-au obligat pe premierul Emil Boc sa demisioneze, ci tocmai partidul sau PDL. Pericolul care pluteste deasupra Romaniei nu s-a evaporat o data cu aceasta decizie. In mod normal, premierul isi da demisia cand obiectivul propus de Guvernul sau nu poate fi atins. Asa s-a intamplat si cu Paprandreou in Grecia sau Berlusconi in Italia. In Romania se intampla altfel. Laudat de UE si FMI, Emil Boc a fost impins sa demisioneze. Emil Boc si Traian Basescu au stiut permanent ce riscuri isi asuma PDL prin aceasta guvernare. Esecul la alegerile parlamentare ar putea fi rezultatul final'.

×
Subiecte în articol: externe proteste romaania