x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neues Deutschland: „Şeful SIE trebuie să îl salveze pe Băsescu”

Neues Deutschland: „Şeful SIE trebuie să îl salveze pe Băsescu”

de Istvan Deak    |    09 Feb 2012   •   21:00
Neues Deutschland: „Şeful SIE trebuie să îl salveze pe Băsescu”

Cotidianul german Nord West Zei­tung prezinta o radiografie a noului pre­mier al Romaniei, Mihai Razvan Un­gureanu. 'Misiunea atribuita ii vine ca o manusa. In varsta de 43 de ani, fostul sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, nu apartine nici unui partid si este un sustinator loial al presedintelui Traian Basescu. Cu nominalizarea lui Ungureanu pentru functia de premier, Traian Basescu vrea in primul rand sa isi imbunatateasca imaginea si sa ajute la cresterea popularitatii Partidului Democrat-Liberal. Partidul ar putea pierde la scor la alegerile din toamna, din cauza antipatiei atrase de coruptia si politica de austeritate din Romanie. Inca din tinerete, Ungureanu era constient de drumul carierei sale. Nascut in data de 22 septembrie 1968, in orasul Iasi, Mihai Razvan Ungureanu a fost, inca din gimnaziu, membru marcant al organizatiei de tineret din cadrul Partidului Comunist. El vorbeste fluent germana, engleza si franceza, dar se descurca lejer si in limba maghiara.'

La randul ei, publicatia Neues Deutschland este de parere ca 'Seful SIE trebuie sa il salveze pe Basescu'. 'Presedintele Romaniei a insarcinat un urmas loial pentru formarea noului Guvern. Premierul Emil Boc a intrat intr-un cerc select de prim-ministri demisionari in Europa. La fel s-a intamplat si in Italia, Grecia, Spania, Irlanda, Portugalia sau Slovacia. Prin demisia sa, Boc a luat, pentru moment, presiunea de pe umerii lui Traian Basescu. El s-a scuzat spunand ca masurile de austeritate au fost necesare pentru stabilizarea situatiei macroeconomice si macrofinanciare din Romania, dar acestea au afectat semnificativ nivelul de trai din Romania.

Mihai Razvan Ungureanu a fost propus pentru inlocuirea lui Emil Boc. In calitate de sef SIE, acesta a fost subordonat direct presedintelui Traian Basescu. Misiunea sa va fi sa salveze imaginea PDL pana la alegeri', comenteaza sursa citata.

Tagesspiegel comenteaza, ime­diat dupa votul de investire de joi: 'Parlamentul Romaniei l-a investit pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE, in functia de prim-ministru. El il va inlocui pe Emil Boc, demis luni de propriul sau partid, PDL. Opozitia formata din socialisti si liberali a protestat fata de nominalizarea acestuia. Ambele formatiuni au boicotat votul din Parlament.

Lipsit de aportul unui partid, Ungureanu va conduce un Cabinet compus din 18 persoane si a garantat pentru o politica pragmatica, lipsita de promisiuni ne­re­a­lis­te. PDL a ales masura in­locuirii lui Emil Boc dupa ce a scazut sub 20% in sondaje, din cauza masurilor de austeritate adoptate. Astfel PDL in­cearca, ca pana la alegerile din toam­n­a, sa se indeparteze definitiv de punctul electoral critic in care a cazut'.

×
Subiecte în articol: externe