x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York, fortareata republicanilor lui Bush

New York, fortareata republicanilor lui Bush

31 Aug 2004   •   00:00

Pe fundalul unor ample proteste anti-Bush, New York-ul gazduieste, incepand de ieri, Conventia Nationala a Partidului Republican.

ANCA ALDEA

New York-ul si-a deschis ieri portile Conventiei Nationale a Partidului Republican, cea mai importanta reuniune in care presedintele George W. Bush va fi nominalizat oficial pentru un al doilea mandat la Casa Alba. Conventia Nationala a unui partid se desfasoara o data la patru ani pentru a desemna candidatii la functiile de presedinte si vicepresedinte, precum si platforma electorala a partidului. In cazul lui Bush, pariul tandemului de guvernare este usor riscant. Presedintele si-a exprimat dorinta de a continua cursa cu Dick Cheney, actualul vicepresedinte, dar presa apreciaza ca mult mai realist tandemul intre Bush si Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului.

Conventia Republicana, organizata, intre 30 august si 2 septembrie, la Madison Square Garden, urma sa debuteze aseara cu un moment de reculegere in memoria victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

IN GRADINA. In ciuda protestelor la care participa aproape 500.000 de manifestanti, care scandeaza de vreo patru zile pe strazile orasului slogane anti-Bush, starea de spirit a republicanilor este, in general, pozitiva. In primul rand, pentru ca, in sondaje, Bush se situeaza inaintea contracandidatului sau, democratul John Kerry. Presedintele mizeaza, in acest an electoral, pe diplomatia externa, pe politica de mutare a bazelor si pe schimbarea de atitudine la adresa aliatilor-cheie ai SUA. Nicolle Devenish, directorul de comunicare al republicanilor, a evidentiat cel mai bine starea de spirit a celor 50.000 de guvernatori, senatori si delegati ai filialelor republicane din toata America: "Cei care il sprijina pe presedinte se afla in Gradina (Madison Square Garden - n.r.). Cei care se opun politicii presedintelui protesteaza in afara Gradinii".

SCUMPETE. Pregatirile pentru organizarea evenimentului au durat 18 luni si au costat nu mai putin de 76 de milioane de dolari. In total, au fost adusi peste 47.000 de politisti si ofiteri ai serviciilor secrete, ai serviciilor de frontiera si de imigratie. Cu cateva zile inainte de debutul Conventiei, in zona Madison, aflata la circa 7 kilometri de ruinele Turnurilor Gemene, traficul este deviat, trenurile de periferie anulate, iar miscarile newyorkezilor sunt supravegheate, incontinuu, de camere montate pe caschetele politistilor, si nu numai.

AVANTAJ

Partidul Republican a dominat viata politica americana in ultimii 50 de ani. Republicanii controleaza 51 de locuri in Senat, comparativ cu cele 48 detinute de democrati. Republicanii detin majoritatea de 229 de locuri in Camera Reprezentantilor, contra 204 de locuri ale democratilor. Un numar de 28 de posturi, dintr-un total de 50 de guvernatori ai statelor americane, apartine partidului presedintelui SUA. Pe de alta parte, anul acesta, mai mult ca oricand, alegatorii vor vota si in functie de personalitatile sotiilor candidatilor. Iar Laura Bush, fire modesta si rezervata, se bucura de sustinerea americanilor.
×
Subiecte în articol: externe bush