x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York Times: Absenţa României la Varşovia "nu va pica bine" la Washington.

New York Times: Absenţa României la Varşovia "nu va pica bine" la Washington.

27 Mai 2011   •   06:18

Absenta Romaniei la summitul Europei Centrale si de Est de la Varsovia nu va pica bine la Washington, date fiind legaturile stranse in materie de securitate dintre cele doua tari, comenteaza New York Times.

In ciuda laudelor internationale pe care Serbia le-a obtinut joi dupa ce a anuntat capturarea lui Ratko Mladici, presedintele Boris Tadici ramane ferm in ceea ce priveste decizia sa de a boicota summitul de vineri din Varsovia. Momentul ar fi adus Serbia in lumina reflectoarelor pe scena internationala, in prezenta presedintelui american Barack Obama, dar Tadici a decis sa ramana la Belgrad din cauza invitarii la reuniune a presedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga, scrie New York Times.

Si presedintele Traian Basescu boiocteaza summitul din cauza prezentei presedintelui din Kosovo, reaminteste cotidianul american.

In ceea ce priveste absenta Romaniei de la summit, autoarea articolului, Judy Dempsey, apreciaza ca "nu va pica bine" la Washington, cu atat mai mult cu cat relatiile bilaterale in domeniul securitatii sunt foarte stranse. Luna aceasta, reaminteste cotidianul american, citat de realitatea.net, SUA si Romania au cazut de acord in privinta locului de amplasare a interceptorilor antiracheta, a caror desfasurare este asteptata pana in 2015. Aproape 200 de americani vor ajuta la operarea sistemului.

Presedintii din Germania, Italia, Cehia, Austria, Ucraina si Croatia se vor numara printre cei 21 de sefi de stat care au fost invitati in Polonia. Pentru Polonia este un eveniment diplomatic major, mai ales ca preia de la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului UE.

×