x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York Times: NSA a accesat sistemele de comunicaţii ale gigantului chinez Huawei

New York Times: NSA a accesat sistemele de comunicaţii ale gigantului chinez Huawei

23 Mar 2014   •   09:51
New York Times: NSA a accesat sistemele de comunicaţii ale gigantului chinez Huawei

Agenţia de securitate naţională din SUA (NSA) s-a infiltrat în secret în reţeaua de comunicaţii a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei în scopul de a spiona, relatează duminică publicaţiile New York Times şi Der Spiegel, conform AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

NSA a accesat arhivele de e-mail ale Huawei, documente interne de comunicare între lideri ai companiei, precum şi coduri secrete ale unor produse specifice gigantului chinez de telecomunicaţii, se menţionează în articolele celor două publicaţii, bazate pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden.

"În prezent beneficiem de capacităţi bune de acces şi posedăm atât de multe date încât nu ştim ce să mai facem cu ele", a dat asigurări responsabili NSA, conform unui document intern citat de săptămânalul Der Spiegel.

Huawei a dezminţit la jumătatea lunii ianuarie informaţiile de presă conform cărora securitatea echipamentelor sale de telecomunicaţii ar fi fost dejucată de către NSA.

Nu a existat "niciun de reţea (de telecomunicaţii) provocat de breşe de securitate" a produselor şi a infrastructurilor companiei Huawei, a indicat Cathy Meng, director financiar al grupului, în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing.

William Plummer, un oficial al companiei chineze în SUA, a declarat pentru New York Times că gigantul chinez de telecomunicaţii nu ştia că este o ţintă a NSA, adăugând că "ironia sorţii este că ceea ce ne fac ei acum este exact ceea ce insinuau ei că guvernul chinez ar fi făcut prin intermediul nostru", conform Reuters.

Articolele din New York Times şi Der Spiegel sunt publicate chiar în perioada turneului european al preşedintelui chinez Xi Jinping (ce cuprinde Haga, Paris, Berlin, Bruxelles şi se încheie la 1 aprilie) şi pe fondul primei vizite în China a Primei Doamne a SUA, Michelle Obama.

Huawei este al treilea producător la nivel mondial de telefoane mobile inteligente.

×