x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nici Finlanda nu ne vrea în Schengen

Nici Finlanda nu ne vrea în Schengen

21 Ian 2011   •   09:07
Nici Finlanda nu ne vrea în Schengen

147569-.jpgFinlanda  s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez.

"Comitetul pentru afaceri europene din Finlanda a decis să ia această poziţie oficială în şedinţa de săptămâna trecută", a declarat purtătorul de cuvant Mikko Norros pentru AFP, adăugând că s-a decis să anunţe acest lucru în cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joi la Helsinki.

Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Imigraţie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va avea efecte asupra securităţii Europei.

Thors a declarat, la rândul său, că cele două ţări au înregistrat progrese dar că mai trebuie luate "măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei".

"Nu este o problemă de securitate doar pentru Europa, ci o problemă de securitate şi dezvoltare pentru aceste ţări", a adăugat ministrul finlandez.

Salutând decizia finlandeză, Wauquiez a declarat: "Este foarte important pentru noi că astăzi, pentru prima dată, Guvernul finlandez şi-a exprimat oficial îndoielile privind posibilitatea României şi Bulgariei de a adera la Schengen".

El a calificat decizia drept "foarte simbolică" deoarece până în prezent această poziţie era susţinută doar de Franţa şi Germania. "Or, atunci când nu sunt decât Franţa şi Germania, niciodată nu este de bine", a adăugat Wauquiez.

"Dacă baza de date (...) a spaţiului Schengen cade în mâinile criminalităţii organizate internaţionale, dispare toată securitatea internă europeană", a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă la Helsinki, referindu-se la un fişier european folosit de poliţiile de frontieră.

Wauquiez a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este "prematură".

Cu ocazia unei deplasări în Ungaria, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a reamintit de asemenea că ţara sa se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schenghen.

La începutul acestui an, ministrul ungar de interne Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, ar fi declarat, potrivit agenţiei germane de presă DPA, că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 martie 2011.

La finele anului trecut, în decembrie, printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne au cerut, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria.

×
Subiecte în articol: schengen